STALI UZ SVOG NOVINARA:  Nemačka državna televizija će podržati Bemermana na sudu
Foto: Reuters I AP

Uvredio Erdogana

STALI UZ SVOG NOVINARA: Nemačka državna televizija će podržati Bemermana na sudu

Planeta -

Nemački javni televizijski servis ZDF pomoći će komičaru Janu Bemermanu u sudskom procesu koji je pokrenulo tužilaštvo, zbog ismevanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je dala dozvolu za sudsko gonjenje komičara, prenosi Rojters.

Ova agencija podseća da je Erdogan zahtevao od Nemačke da pokrene tužbeni postupak protiv Bemermana pošto je komičar u emisiji emitovanoj na ZDF 31. marta, u pesmi koju je pročitao, predsednika Turske predstavio kao osobu koja udara devojke, gleda dečiju pornografiju i učestvuje u sodomiji.

"Mi ćemo ga pratiti do najviših sudova", rekao je u intervjuu za nemački magazin "Špigl" generalni direktor ZDF Tomas Belut.

On je ispričlao da je odlučio da pesmu ukloni sa sajta zbog "sopstvenih moralnih vrednosti", ali da urednik koji je odobrio emitovanje ne treba da strahuje od bilo kakvih disciplinskih posledica.

"To mi nije bilo lako, ali i dalje smatram da je to bila najmanje loša odluka koju sam mogao da donesem", rekao je Belut.

Rojters navodi da se komičar, koji ima kultni status u Nemačkoj, prema informacijama te agencije, nalazi pod policijskom zaštitom i da je otkazao poslednju emisiju koju je trebalo da ima na ZDF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track