Prikaži najnovije vesti
EU, Evropska unija, Velika Brizanija, foto AP, bregzit, raspad
Gotovo je

TEREZA MEJ ODREDILA DATUM: Britanija 29. marta zvanično pokreće Bregzit

Planeta 2

Britanska premijerka Tereza Mej pokrenuće 29. marta član 50 Lisabonskog sporazuma, što predstavlja zvanično obaveštenje o izlasku Britanije iz Evropske unije, objavljeno je danas u Londonu

Velika Britanija već je informisala predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska o svojim namerama, saopštio je portaprol Tereze Mej.

Kraljica Elizabeta II dala je 16. marta zeleno svetlo za Bregzit (Foto: Reuters) Kraljica Elizabeta II dala je 16. marta zeleno svetlo za Bregzit (Foto: Reuters)

Kraljica Elizabeta II zvanično je 16. marta odobrila britanskoj premijerki da pokrene izlazne pregovore Velike Britanije iz Evropske unije odobrivši zakon, koji su prethodno usvojila oba doma britanskog parlamenta. U saopstenju, koje je tada objavio predsednik parlamenta Džon Berkov, potvrđeno je da Mejeva može da počne pregovore o izlasku Britanije iz EU u bilo koje vreme.

Predlog zakona kojim se premijerki Terezi Mej daje ovlašćenje da pokrene proceduru izlaska iz EU, usvojen je i u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta, nakon što je tekst prethodno prošao glasanje u Donjem domu.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir