TUGA ZBOG SMRTI DEČAKA: Ubili ste mi sina, znali ste šta radite

Otac optužuje policiju

TUGA ZBOG SMRTI DEČAKA: Ubili ste mi sina, znali ste šta radite

Planeta -
Zašto niste koristili tejzer? Upucali ste ga dvaput, i to niste nišanili u noge, nego u grudi, kaže Gregori Henderson, otac Tamira Rajsa (12)

KLIVLEND - Tamir Rajs (12) preminuo je od rana zadobijenih u pucnjavi. U njega su dva hica ispalili policajci verujući da je pištolj-igračka u njegovim rukama pravo oružje.Zbog incidenta je pokrenuta istraga, a pucnjava je izazvala i velike rasprave u SAD, gde ovakvi incidenti nisu retkost.NedoumiceKlivlendska policija u subotu uveče je odgovorila na poziv nepoznate osobe koja je rekla da neko maše „verovatno lažnim pištoljem“ na igralištu. Kad su predstavnici reda stigli, rekli su dečaku da podigne ruke, ali on je uhvatio pištolj, pa su pucali na njega. Tek kad je pao, videli su da je držao igračku.Tamirov otac Gregori Henderson upitao je zašto je policija pucala na njegovog sina, a nije pokušala da ga onesposobi na neki drugi način.- Zašto niste koristili tejzer i ošamutili ga? Upucali ste ga dvaput, ne jednom, i to niste nišanili u noge da ga onesposobite, nego u grudi - rekao je on.Kako je naveo, Tamir je bio dečak koji je poštovao i slušao starije.- Nisam očekivao da ću ga izgubiti ovako rano. Ceo život bio je pred njim. Imao je 12 godina i možda nije znao šta radi, ali zato su policajci znali šta rade - rekao je on.Zamenik načelnika policije u Klivlendu Ed Tomba rekao je da je jedan policajac dvaput pucao nakon što je dečak iz pojasa potegao lažno oružje, ali ga nije uperio u policajce. Dva policajca umešana u incident su suspendovana.Rasna pozadinaAdvokat porodice ubijenog dečaka Timoti Kučarski rekao je da je Tamir otišao u park s drugarima, ali da detalje incidenta još ispituju. On je odbacio navode o rasno motivisanoj pucnjavi.- Ovo nije pitanje crnih i belih, ovo je pitanje ispravnog i neispravnog ponašanja - istakao je Kučarski.Tragedija se dogodila dok se čeka odluka porote o tome da li će krivično biti gonjen beli policajac koji je u avgustu ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu. Istog meseca dogodio se još jedan zločin - policajci su upucali Afroamerikanca Džona Kroforda u Biverkriku jer su mislili da je vazdušna puška koju je nosio pravo oružje. Specijalna komisija je tada zaključila da je potez policajaca bio opravdan, a američko ministarstvo pravde i dalje istražuje taj slučaj.

SRAMOTA Izjave Ðulijanija izazvale bes ŠTO SE NE BUNITE KAD CRNAC UBIJE CRNCA?U raspravu o rasnom nasilju uključio se i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Ðulijani, a njegovi komentari u jednoj TV emisiji izazvali su salvu kritika.Govoreći o pucnjavi u Fergusonu, gde je 9. avgusta policija ubila nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna, on je rekao da je razočaran što se uopšte raspravlja o tome što je beli policajac pucao.- Činjenica je, i smatram da je to razočaravajuće, što ne govorimo o činjenici da 93 odsto Afroamerikanaca ubiju drugi Afroamerikanci. Ovo što se desilo je izuzetak. Šta kad siromašno crno dete ubije drugo crno dete? Zašto se ne protestuje zbog toga? - izjavio je Ðulijani u emisiji.To je iznerviralo njegovog sagovornika Majkla Erika Dajsona, univerzitetskog profesora, pa mu je odgovorio:- Crnci koji ubiju crnca idu u zatvor. Beli policajci koji ubiju crnca ne idu u zatvor.

InicijativaJARKE BOJE NA IGRAČKAMAPoslanica u parlamentu Ohaja Ališa Ris iz Sinsinatija najavila je da će uvesti zakon kojim će se zahtevati da sve replike oružja, vazdušne puške i vazdušni pištolji, budu u jarkim bojama ili da imaju vidljive fluorescentne oznake. Protivnici ove ideje kažu da se, ako ova ideja postane zakon, može desiti da kriminalci farbaju prave pištolje tako da liče na igračke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track