TVORAC TESLA AUTOMOBILA: Čovečanstvo sprovodi najopasniji eksperiment u istoriji!
Foto: Shutterstock

Namerno povećavaju CO2

TVORAC TESLA AUTOMOBILA: Čovečanstvo sprovodi najopasniji eksperiment u istoriji!

Planeta -
Što su veće promene u hemijskom sastavu okeana i atmosfere zbog povećane emisije Co 2 imaće dugoročni štetni efekat na Zemlju. Pošto znamo da ćemo fosilna goriva i ovako i onako potrošiti, zašto bismo nastavili s ovim suludim eksperimentom

Elon Musk osnivač Tesla Motorsa izjavio je nedavno da čovečanstvo trenutno sprovodi najgluplji eksperiment u istoriji ljudskog roda i nauke – namerno povećanje ugljen dioksida CO 2 u atmosferi što će imati dugoročni štetni efekat na planetu Zemlju.

-Što su veće promene u hemijskom sastavu okeana i atmosfere zbog povećane emisije Co 2 imaće dugoročni štetni efekat na Zemlju. Pošto znamo da ćemo fosilna goriva i ovako i onako potrošiti, zašto bismo nastavili s ovim suludim eksperimentom? Da vidimo koliko štete možemo napraviti? Već sada znamo da će efekat na Zemlju biti veoma negativan, a to je i prevladavajuće mišljenje naučne zajednice, koja kaže da će uticaj povećanja ugljen dioksida biti veoma negativan, objasnio je Musk.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovakav stav Muska je razumljiv s obzirom na njegov poslovni portfelj koji se temelji na ekološki prijateljskim tehnologijama (Tesla, SpaceX i SolarCity), ali njegova logika ima smisla i izvan tog konteksta.

Podaci kompanije British Petroleum kažu da ćemo ostati bez nafte 2067. godine, zemnog gasa 2069. godine, a uglja 2121. godine. Postoji mogućnost da ćemo u međuvremenu otkriti nove izvore nafte duboko ispod okeana ili na sličnim teško dostupnim mestima, ali je to svejedno jer ćemo kad tad i njih iscrpeti.

Čak i kada bi mogli, ne bi nam bilo mudro iskoristiti ni sva fosilna goriva trenutno u opticaju jer trošenje tih goriva čini atmosferu toplijom, a ugalj je najgori od svih drugih izvora energije.

Neki naučnici smatraju da smo već sada došli do tačke kada sve daljnje emisije ugljen dioksida u atmosferu rade nepopravljivu štetu celokupnom čovečanstvu.

Musk je upravo zbog tog razloga i pokrenuo Tesla Motors jer je želeo 'ubrzati razvoj održivog transporta uvođenjem na tržište električnih automobila za široku upotrebu'.

Ako Tesla uspe dokazati da automobili mogu voziti bez fosilnih goriva, to će biti veliki napredak budući da je izgaranje naftnih derivata zaslužno za trećinu svih emisija CO2.

Naučnici su saglasni da ugalj treba prestati koristiti pre svih drugih fosilnih goriva, ali i da se način proizvodnje električne energije mora promeniti. Kao pravi održivi izvori energije budućnosti navode se hidroelektrična energija, vetar, sunčeva energija i geotermalna energija, piše Waitz But Why.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track