UDRUŽENJE REPUBLIKA SRPSKA - ČAST OTADŽBINE: Puna podrška referendumu
Foto: Narodnaskupstinars.net

Vratiti se Dejtonu

UDRUŽENJE REPUBLIKA SRPSKA - ČAST OTADŽBINE: Puna podrška referendumu

Planeta -
Povodom inicijative Milorada Dodika o raspisivanju referenduma o radu suda i Tužilaštva BiH, Udruženje Republika Srpska-čast otadžbine uputilo je otvoreno pismo u kome daje punu podršku izjašnjavanju građana RS i traži vraćanje pravnog sistema BiH u okvire Dejtonskog sporazuma

Udruženje „Republika Srpska - čast otadžbine“, koje okuplja ratne komandante korpusa, brigada, srpske policije, komandante kriznih štabova, bivše predsednike i ministre ratnih vlada RS, borce i brojne intelektualce u otvorenom pismu upućenom javnost saopštilo je da "mora da reaguje u ovom veoma osetljivom i važnom trenutku, i da su članovi i aktivisti ovog udruženja primorani da kažu: Dosta je maltretiranja srpskog naroda i srpske države!

Udruženje saopštava da sa punim legalitetom i legitimitetom podržava referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Nama u Republici Srpskoj dosta je neustavnih i nametnutih zakona visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnutih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihove primene na prostoru Republike Srpske, i zato pozdravljamo odluku parlamenta RS da izađemo na referendum i toj tiraniji kažemo "Ne".

Upozoravamo i političare i visoke rukovodioce same Republike Srpske, ove koji su pokrenuli ideju referenduma da istraju na tome i da ni pod kojim okolnostima ne pokleknu niti odustanu, ali isto tako posebno upozoravamo i nosioce funkcija iz redova srpskog naroda u zajedničkim organima da sagledaju posledice politike koju vode, i da ni na koji način ne ometaju referendum u Republici Srpskoj. Apelujemo i na sve građane RS, posebno borce i udruženja da podrže referendum, odazovu se i glasaju i tako odluče o ukidanju navedenih nelegitimnih institucija.Dosta je nadležnosti i odluka suda BiH koje se ne zasnivaju na pravnim postulatima, i zato tražimo vraćanje pravnog sistema u okvire izvornog Dejtonskog sporazuma. U protivnom zahtevaćemo referendum za odvajanje RS od federacije BiH. Mi smo, samim osnivanjem Udruženja i pri svim njegovim aktivnostima ostali opredeljeni i usmereni ka zaštiti svih institucionalnih i ljudskih vrednosti Republike Srpske, što i sada činimo, a legitimitet nam daje borba za Srpsku, čija je cena bila velika - desetine hiljada poginulih pripadnika vojske i policije" - kaže se u saopštenju ovog udruženja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je juče da ni pod kakvim pritiscima neće povući inicijativu za raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track