(VIDEO) BURE BARUTA: Hornologija terorističkih napada u BiH!
Foto: Shutterstock

Podsećanje

(VIDEO) BURE BARUTA: Hornologija terorističkih napada u BiH!

Planeta -
Prva posleratna tragedija ove vrste dogodila se 18. septembra 1997, kada je u Mostaru eksplodirala autobomba

BIH - Napad koji se sinoć desio u Zvorniku ponovno je posejao strah kod građana Bosne i Hercegovine. Istraga Tužilaštva BiH utvrdiće da li se radi o terorističkom činu ili su u pitanju neki drugi motivi.

U međuvremenu vas podsećamo na posleratne tragične događaje koje su uzrokovali raznorazni radikali, kao i na one događaje koji su, srećom, bili sprečeni.

1997.

Prva tragedija ove vrste dogodila se 18. septembra 1997, kada je u Mostaru eksplodirala autobomba i za šta su optuženi i osuđeni Ali Ahmed Ali Hamad, Ahmad Zajid Al-Zuhajri i Nabil Al-Hilaj.

Četvrta osoba, optužena u odsustvu - Ahmed Zuhair Handala nije uhapšen u BiH, ali jeste pet godina kasnije, i to u Jemenu odakle je prosleđen u Guantanamo.Handala je, u odsustvu, osuđen na 10 godina zatvora, a njegovi saučesnici Ali Ahmed Ali Hamad i Nebil Ali Hil, zvani Abu Jemen, osam, odnosno pet godina zatvora.

http://www.youtube.com/watch?v=LreaspFAqNg

2002.

Na badnje veče 2002. godine, u selu Kostajnica kod Konjica, Muamer Topalović je ubio tri člana porodice Anđelić, a sina teško ranio. Tragedija je mogla biti i veća jer je u tom trenutku u kući bilo sedam članova ove porodice, među kojima i unuka ubijenog Anđelka Anđelića.Kada je priznao ubistvo, izjavio je da je to učinio iz "ideološko-verskih pobuda". Osuđen je na 35 godina zatvora.

2007.

Na sudu je za terorizam osuđen i Mirsad Bektašević zvani Maksimus – dobio je (nakon što mu je smanjena kazna) osam godina i četiri meseca zatvora. Zbog istog slučaja optuženi su i Abdulkadir Cesur na šest i po godina i Bajro Ikanović na četiri godine zatvora."Maksimus“, švedski državljanin i Cesur, Turčin iz Danske, u BiH su doputovali dve godine ranije s namerom da izvedu bombaški napad na neidentifikovanu metu u ovoj zemlji (pretpostavljalo se prvo američku ambasadu) ili negde drugde u Evropi. Tokom istrage je zaplenjeno oružje, 20 kilograma eksploziva, samoubilački pojasevi, ekstremistički dokumenti, oporuka, videozapisi, čak i dečija igračka sa satom.

U istragu je bio uključen i FBI.

2008.

Godinu kasnije, 2008. u martu, u akciji koja se sprovela u Sarajevu i Bugojnu uhapšena je i tzv. grupa Rijada Rustempašića, kojoj se sudilo za „pripremanje terorističkih napada na objekte Vlade RS, Katoličke crkve, jedinica EUFOR i Oružanih snaga BiH koje su upućene u Irak“.Rustempašić, Velić i Handžić, Foto: ArhivRustempašić je proglašen krivim za terorizam i optužen je na četiri i po godine zatvora, dok su Abdulah Handžić i Edis Velić dobili po tri godine i četiri meseca.

2008.

U oktobru 2008, desio se novi užas. Zaštitar Zvonko Barbić poginuo je u eksploziji u Trgovačkom centru FIS u Vitezu, dok su još tri osobe povređene, od kojih jedna teže.Amir Ibrahimi priznao je krivicu na sudu, ali je, po sporazumu sa Tužilaštvom, optužen na dve godine zatvora za krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine. Svjedočio je i protiv Suvada Đidića koji se teretio za terorizam i koji je dobio devet godina zatvora.

http://www.youtube.com/watch?v=KsIQfk20gRU

2010.

U jednom od najužasnijih terorističkih napada u Bosni i Hercegovini, u Bugojnu u junu 2010, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić (čiji je brat Admir Ljubuškić, nosilac Zlatnog ljiljana, koji je poginuo 1995.), a šest osoba je povređeno.

Na dan kada se u Pruscu kod Donjeg Vakufa održavala vjersko-kulturna manifestacija „Dani Ajvatovice“, postavili su improviziranu eksplozivnu napravu na zadnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno koju su aktivirali kada su se policajci spremali za odlazak na teren kako bi obezbedili navedenu manifestaciju. Za tragediju su optuženi Haris Čaušević, Naser Palislamović i Adnan Haračić koji je priznao krivicu, dobio 14 godina zatvora i svedočio je protiv drugih optuženika. Čaušević je dobio 45 godina zatvora, a Palislamović je oslobođen svih optužbi.

http://www.youtube.com/watch?v=iMoR_0Bse-4

2011.

Iako je tvrdio da nije terorist, sud BiH odlučio je drugačije, pa je Zijada Derviševića u aprilu 2011. osudio na osam, Amela Sefera na sedam i Sašu Bonića na šest godina zatvora zbog terorističkog napada. Meta - poslanik HDZ-a BiH u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Pero Mamić.

Eksplozivna naprava je aktivirana u aprilu, godinu ranije, ispod automobila u kojem su bili Mamić i Ivo Tadić, također poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Povređenih nije bilo.

2011.

U oktobru 2011, Mevlid Jašarević uzrokovao je haos u Sarajevu kada je napao Američku ambasadu u Sarajevu i ranio jednog od bh. policajaca je osiguravao objekat.Jašarević, porijeklom iz Srbije, upucan je iz snajpera u nogu nakon polusatne drame koja se odvijala u centru grada. Uslijedilo je dugotrajno suđenje, a Jašarević je u početku odbijao sarađivati sa Tužilaštvom i Sudom BiH, govoreći da ne priznaje te institucije. Potom se, po vlastitom priznanju, odrekao vehabizma i "promenio ploču“. Prvo je osuđen na 17 godina zatvora, pa mu je presuda bila poništena. Na ponovom suđenju osuđen je na 15 godina.

Sa Jašarevićem je bio optužen i Emrah Fojnica, ali je u sudskom postupku oslobođen optužbi - nakon toga je otišao da ratuje u Siriju, gde se priključio ISIL-u i poginuo nakon što jei zveo samoubilački napad.

http://www.youtube.com/watch?v=5XrL5wmviu4

(Radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track