(VIDEO) DANI POBEDE: Pogledajte 70 godina skrivan snimak razorenog Berlina!
Foto: Printskrin

Dva meseca po završetku rata

(VIDEO) DANI POBEDE: Pogledajte 70 godina skrivan snimak razorenog Berlina!

Planeta -
Berlin je oslobođen od nacista početkom maja 1945. godine. Drugog maja predao se najveći broj nemačkih vojnika, a borbe u pojedinim delovima grada trajale su do 8. maja

Snimak Berlina i njegovih stanovnika iz jula 1945. godine našao je svoj put do javnosti 70 godina nakon pada nacističke Nemačke.

Video je pre nekoliko dana objavio Konstantin von zur Muehlen koji je 2001. godine osnovao kompaniju Chronos Media, a koja ima pristup istorijskim snimcima i fotografijama uključujući sedam miliona metara filmske trake.Video je napravljen dva meseca nakon ulaska Saveznika u glavni grad Nemačke, a prikazuje život običnih ljudi u razorenom gradu koji prolazi kroz prvu fazu obnove. Kamera prolazi kroz više delova grada koji su tada bili pod okupacijom ruske i britanske vojske.Pre kraja videa, snimak iz vazduha prikazuje razoreni Berlin od Brandenburške kapije, preko bulevara Unter den Linden, pa do neprepoznatljivih stambenih kvartova.Berlin je oslobođen od nacista početkom maja 1945. godine. Drugog maja predao se najveći broj nemačkih vojnika, a borbe u pojedinim delovima grada trajale su do 8. maja.

Zauzimanjem Berlina okončane su najveće borbe na tlu Evrope u sklopu Drugog svetskog rata, a Treći Rajh je video svoj kraj nakon 12 godina postojanja.

http://www.youtube.com/watch?v=7tp-NzKKGU4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track