(VIDEO) KRVAVE BORBE U JEMENU: Pobunjeni Huti zauzeli državnu TV, dvoje mrtvih u sukobima s vojskom
Foto: Reuters

Dim nad prestonicom

(VIDEO) KRVAVE BORBE U JEMENU: Pobunjeni Huti zauzeli državnu TV, dvoje mrtvih u sukobima s vojskom

Planeta -
Predsednička palata je evakuisana, ministarka informacija kaže da je ovo korak ka puču

SANA - Šiitska pobunjenička grupa Huti zauzela je danas sedište državne televizije i nacionalne novinske agencije SABA, posle oštrog sukoba jemenske vojske i pobunjenika u blizini predsedničke palate u Sani, kada je najmanje dvoje ubijeno i 14 ranjeno.

Huti su napali pošto je jemenski predsednik Abed Rabo Mansur Hadi postigao dogovor s njihovim liderima posle višečasovnih teških sukoba, što je ministarka informacija Nadia Sakaf nazvala "korakom ka puču", javile su svetske agencije.

Iako je zvaničnik Huta potvrdio izveštaje državne televizije o prekidu vatre, konvoj jemenskog premijera našao se pod jakom paljbom pobunjenika posle sastanka sa predsednikom Hadijem i predstavnicima Huta, potvrdila je jemenska ministarka za britansku agencija Rojters. Sakaf je navela na svojoj Tviter stranici, da su borci pucali iz kontrolnog punkta u centru Sane "usred nastavka sukoba između šiitske milicije i vojske" i da premijer Haled Bahah nije povređen u napadu.

Šiitski pobunjenici Huti zauzeli su državnu TV (Foto: AP)
Šiitski pobunjenici Huti zauzeli su državnu TV (Foto: AP)

Nasilje je počelo rano jutros kada se vojska i borci grupe Huti sukobili u blizini predsedničke palate u Sani, što je bila najoštrija eskalacija tenzija od kada je šiitska pobunjenička grupa preuzela kontrolu nad gradom u septembru prošle godine. Očevici navode da su se mogli čuti pucnji iz naoružanja posle minobacačkog napada oko palate, da civili beže i da se gusti crni dim diže preko palate, a da "nije sasvim jasan status" predsednika Hadija. Kasnije je ministarka Sakaf potvrdila da je predsednik bezbedan i da se nalazi u svojoj privatnoj rezidenciji, daleko od sukoba.

Sukobi su usledili pošto su lideri južnih jemenskih pokrajinama dali Hutima 24-satni ultimatum pre dva dana da oslobode šefa kabineta jemenskog predsednika Ahmeda Avad bin Mubaraka, koga je otela šiitska milicija u subotu. Huti koji traže veća prava za šiitsko pleme Zejdi, zauzeli su prestonicu u septembru prošle godine i započeli pohod na centralne i zapadne delove zemlje, gde dominiraju suniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track