(VIDEO) RUSIJA NE POPUŠTA: Nema slobode za Nadeždu Savčenko, mora da odgovara za zločin
Foto: Reuters

Ostaje u zatvoru

(VIDEO) RUSIJA NE POPUŠTA: Nema slobode za Nadeždu Savčenko, mora da odgovara za zločin

Planeta -
Ukrajinska žena pilot optužena je za saučesništvo u ubistvo dva ruska novinara i zbog težine zločina ne potpada automatski pod uslove Sporazuma iz Minska

MOSKVA - Rusija se nije saglasila da oslobodi ukrajinskog vojnog pilota Nađu Savčenko, koja je pritvorena u Moskvi od juna i koja 63 dana štrajkuje glađu, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na mirovnim pregovorima u Minsku dogovoreno je da budu razmenjeni svi zarobljenici i oni koji su "nezakonito pritvoreni", ali, kako je rekao Peskov, slučaj Savčenkove biće rešen na sudu, prenela je agencija AFP.

Savčenkova (33) je optužena da je umešana u smrt dvojice ruskih izveštača, Igora Kornjeljuka i Antona Vološina, koji su poginuli na istoku Ukrajine u junu i pod istragom je moćne Federalne službe bezbednosti.Njeni advokati saopštili su da je Savčenkova započela štrajk glađu 13. decembra protestujući zbog pritvaranja.

Igor Kornjeljuk i Anton Vološin ubila je raketa koju je na novinarsku poziciju ispalila Nadežda Savčenko (Foto: Printscreen YouTube)
Igor Kornjeljuk i Anton Vološin ubila je raketa koju je na novinarsku poziciju ispalila Nadežda Savčenko (Foto: Printscreen YouTube)

Nju su, navodno, oteli proruski borci u istočnoj Ukrajini i prokrijumčarili je u Moskvu, gde je sada u pritvoru. Rusija je saopštila da je ona prešla granicu svojom voljom, pretvarajući se da je izbeglica.

Ruski analitičari rekli su da Savčenko neće automatski potpasti pod uslove mirovnog sporazuma iz Minska, jer je optužena za ozbiljan zločin.

Šefica ruske Komisije za ljudska prava Ela Pamfilova posetila je danas u zatvorskoj bolnici Savčenkovu. Advokat Savčenkove Ilja Novikov napisao je na tviteru: "Verovatno će pokušati da je ubede da traži pomilovanje".

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko rekao je u četvrtak da je izvršio pritisak na predsednika Rusije Vladimirra Putina u Minsku u vezi slučaja Savčenko i rečeno mu je da će ona biti oslobođena ubrzo po završetku lekarskih testova i preliminarne istrage. Porošenka su u zahtevu da Savčenkova bude oslobođena podršku dali i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, navela je francuska agencija.

Pogledajte kako su poginuli Igor Kornjeljuk i Anton Vološin.

http://www.youtube.com/watch?v=mIguR6GtymU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track