Sele ih u paleozološki park

Počelo iskopavanje kostiju mamuta u Viminacijumu

Srbija

Autor:

Arheolozi su početkom juna na lokalitetu Nosak, udaljenom oko dva kilometra od mesta gde je pronađena Vika, otkrili kosti mamuta nazvanog Nosko, da bi nekoliko dana kasnije u blizini njega našli još kostiju mamuta

Viminacijum, mamuti, iskopavanje, Miomir Korać,

VIMINACIJUM - Iskopavanje kostiju mamuta nedavno otkrivenih na lokalitetu Nosak u arheološkom parku Viminacijum počelo je danas, potvrdio je direktor Viminacijuma Miomir Korać.

Korać je rekao da su stručnjaci počeli sa iskopavanjem kostiju koje su prošlog meseca otkrivene na površinskom kopu obližnje termoelektrane Kostolac sa ciljem da se one, kao i mamut Vika koja je pronađena 2009. godine, premeste u paleozološki park.

"Mi hoćemo da Vika bude smeštena u određenom ambijentu, a u kontekstu novih nalaza to mora da bude jedan paleozološki ili paleobotanički park, u kome ćemo staviti i sve mamute koje ćemo iskopati. Taj park mora da izgleda reprezentativno", objasnio je Korać i dodao da očekuje da će narednih dana pronaći još kostiju mamuta.
Vika i delovi skeleta novootkrivenih mamuta moraju da se izmeste sa mesta gde se nalaze kako bi obližnja termoelektrana "Kostolac" nastavila sa eksploatacijom uglja.

Viminacijum, koji je udaljen oko 150 kilometara od Beograda, jedno je od najbolje vođenih i najpoznatijih arheoloških nalazišta u Srbiji i bio je domaćin prošlogodišnjeg regionalnog samita Uneska.

Arheolozi su početkom juna na lokalitetu Nosak, udaljenom oko dva kilometra od mesta gde je pronađena Vika, otkrili kosti mamuta nazvanog Nosko da bi nekoliko dana kasnije u blizini njega našli još kostiju mamuta.
Otkriće arheologa uzbudilo je kako domaću tako i svetsku javnost jer se veruje da bi Nosak mogao da bude groblje runastih mamuta koji su izumrli krajem pleistocena pre 10.000 godina.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Važno je da sporazum zaživi i da srpska zajednica pokaže želju za mirnim životom na KiM Milorad Dodik, predsednik RS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!