Genije

Preminuo Antonjin Holi, ubica virusa

Doktor

Autor:

Medicinu zadužio otkrićem materija koje ubijaju viruse i danas su osnova nekih od najefikasnijih lekova protiv side, boginja, herpesa ili virusne žutice tipa B

antonin holi.

PRAG - U Pragu je u 76. godini preminuo poznati češki naučnik, hemičar Antonjin Holi koji je medicinu zadužio otkrićem materija koje ubijaju viruse i danas su osnova nekih od najefikasnijih lekova protiv side, boginja, herpesa ili virusne žutice tipa B.

Profesor Holi preminuo je posle duže bolesti u ponedeljak, saopštila je danas Akademija nauka Češke u kojoj je naučnik od 60-ih godina radio u Institutu organske hemije i biohemije, a osam godina početkom veka bio i na njegovom čelu.

Antonjin Holi je zahvaljujući, kako ga je nazvao, sudbinskom susretu s belgijskim virusologom Erikom de Klerkom 1976. godine uspeo da u toj plodnoj saradnji svoja laboratorijska naučna istraživanja pretoči u konkretne lekove koji pomažu milionima ljudi širom sveta.

Belgijske kolege uspele su da za otkrića tada nepoznatog češkog naučnika zainteresuju velike farmaceutske kompanije koje su zatim finansirale dalja istraživanja i razvoj lekova.

Među lekovima razvijenim na osnovu otkrića profesora Holi je i jedan od danas najefikasnijih lekova protiv side. Antonjin Holi je autor nekoliko stotina naučnih publikacija, a na njegovo ime je registrovano oko 60 patenata.
Evropska unija nagradila je njegov naučni rad i primenu u praksi Dekartovom nagradom 2001. godine.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Starlete ne biraju sredstva, ali to ne znači ni da su ovi drugi sveci Zlatko Nikolić, kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde