Genije

Preminuo Antonjin Holi, ubica virusa

Doktor

Autor:

Medicinu zadužio otkrićem materija koje ubijaju viruse i danas su osnova nekih od najefikasnijih lekova protiv side, boginja, herpesa ili virusne žutice tipa B

antonin holi.

PRAG - U Pragu je u 76. godini preminuo poznati češki naučnik, hemičar Antonjin Holi koji je medicinu zadužio otkrićem materija koje ubijaju viruse i danas su osnova nekih od najefikasnijih lekova protiv side, boginja, herpesa ili virusne žutice tipa B.

Profesor Holi preminuo je posle duže bolesti u ponedeljak, saopštila je danas Akademija nauka Češke u kojoj je naučnik od 60-ih godina radio u Institutu organske hemije i biohemije, a osam godina početkom veka bio i na njegovom čelu.

Antonjin Holi je zahvaljujući, kako ga je nazvao, sudbinskom susretu s belgijskim virusologom Erikom de Klerkom 1976. godine uspeo da u toj plodnoj saradnji svoja laboratorijska naučna istraživanja pretoči u konkretne lekove koji pomažu milionima ljudi širom sveta.

Belgijske kolege uspele su da za otkrića tada nepoznatog češkog naučnika zainteresuju velike farmaceutske kompanije koje su zatim finansirale dalja istraživanja i razvoj lekova.

Među lekovima razvijenim na osnovu otkrića profesora Holi je i jedan od danas najefikasnijih lekova protiv side. Antonjin Holi je autor nekoliko stotina naučnih publikacija, a na njegovo ime je registrovano oko 60 patenata.
Evropska unija nagradila je njegov naučni rad i primenu u praksi Dekartovom nagradom 2001. godine.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nema mogućnosti da se ospori odluka žalbenog veća da se Šešelj vrati u Hag Milan Antonijević Jukom

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!