PRVI PUT U BIH: U Mostaru uspešno operisana lobanja uz pomoć 3D štampača!
Foto: Foto: Profimedia

USPEH LEKARA

PRVI PUT U BIH: U Mostaru uspešno operisana lobanja uz pomoć 3D štampača!

Bosna i Hercegovina -

U Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar danas je izvedena prva operacija u BiH primenom 3D tehnologije kojom je 55-togodišnji Mostarac dobio printani 3D implant na lobanji.

Operaciju je izveo tim lekara ove bolnice predvođen profesorima Goranom Lakičevićem i Brunom Splavskim sa Klinike za neurohirurgiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, koji je, inače, prvi u Hrvatskoj izveo ovaj zahvat, u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Zagrebu koji radi 3D implantate.

Splavski kaže da operacija nije zahtevna i da će mladi mostarski lekari moći rutinski da je rade, ali je dodao da je kompleksan celi proces pripreme implantata.

"Ovo je veliki iskorak u pružanju usluga, ne samo u BiH, već i regiji, jer je tri-de tehnologija printanja - budućnost. To je voz koji je krenuo. Samo je pitanje hoćemo li se ukrcati danas ili drugi dan", rekao je Splavski.

On je pojasnio da je operacija urađena na pacijentu kome je ranije, usled operativnog zahvata, uklonjen deo lobanje.

"Do sada samo na takva mesta stavljali sintetički materijal, ali nikada postavljajući takav implantat ne možete postići idealnu zakrivljenost i oblik. Zbog toga pomaže 3D tehnologija printanja", pojasnio je Splavski.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja