MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH: Omeragić je planirao napad, sve ima elemente terorizma
Foto: Fonet/Vlada Crne Gore

Zločin u Sarajevu

MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH: Omeragić je planirao napad, sve ima elemente terorizma

Bosna i Hercegovina -
Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da postoje veoma ozbiljne indicije da je ubistvo dvojice vojnika Oružanih snaga BiH u sarajevskom naselju Rajlovac bilo teroristički akt

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Bosna i Hercegovina mora da hitno sačini plan mera i aktivnosti kako bi se suprotstavila problemu terorizma u BiH. Mektić je naveo da će Ministarstvo bezbednosti napraviti nacrt zakona o borbi protiv terorizma, kojim će biti dati drugačija, veća i šira ovlašćenja policijskim strukturama, tužilaštvima i obaveštajnim strukturama u BiH u borbi protiv terorizma.

"Ove instititucije moraju imati drugačija ovlašćenja, kako bi se brzo i efikasno suprotstavili problemu terorizma", istakao je ministar bezbednosti. Po njegovim rečima, sinoćnji događaj ponovo je pokazao nedostatak koordinacije policijskih i tužilačkih institucija u BiH, kao i nameru pojedinaca da taj teroristiočki akt karakterišu kao obično ubistvo.

"Čak su i visoki policijski zvaničnici davali izjave da se razne kvalifikacije, sve dok slučaj nije preuzeo državni tužilac i rekao da se radi o aktu koji ima elemente terorizma", istakao je Mektić. On je kazao i da je prema raspoloživim informacijama napadač Enes Omeragić najverovatnije planirao napad, ali da njegovo ime nije evidentirano u policijskim dokumentima koji se odnose na pripadnike ekstremističkih radikalnih grupa.

To, kako je naveo, potvrđuje i činjenica da je Omeragić ušao u sportsku kladionicu i prošao pored civila, te da je ciljano pucao u uniformisane pripadnike Oružanih snaga BiH. Po Mektićevim rečima, Omeragić je vezu sa radiklanim islamistima imao preko svog zeta Muhameda Mece. Ministar bezbednosti BiH, koji se danas vratio iz posete Francuskoj, rekao je da se duži niz godina oružje i ekploziv u Francusku krijumčari sa područja Zapadnog Balkana.

Na sastancima u Francuskoj dogovoreno je uspostavljanje regionalne mreže eksperata, odnosno uspostavljanje istražnih timova koji će sa nadležnim tužilaštvima raditi na presecanju kanala krijumčarenja oružja. Ministar bezbednosti je još kazao da u BiH postoji problem u određenim loklanim zajednicama, poput Maoče, u kojima su skoncentrisani islamski ekstremisti, koji ne poštuju pravnu državu.

"Moramo naći načina da uspostavimo vladavinu pravne države i u tim sredinama, ako treba i silom... Moramo sprovoditi mere koje će dovesti do deradikalizacije, kako bi na kraju sprečili ekstemizam i na kraju terorističke akte", naglasio je Mektić. Po njegovim rečima, to će svakako otvoriti pitanje ljudskih prava i sloboda, ali će, dodao je, situacija terati državu da reaguje na taj način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track