PORFIRIJE PORUČIO JOANIKIJU POSLE USTOLIČENJA: Vaša je dužnost da donesete mir ovoj raspetoj i svetoj zemlji
Foto: Printscreen/Instagram/porfirije_patrijarh

kompletna beseda

PORFIRIJE PORUČIO JOANIKIJU POSLE USTOLIČENJA: Vaša je dužnost da donesete mir ovoj raspetoj i svetoj zemlji

Crna Gora -

Nakon ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, patrijarh Porfirije je održao besedu.

Patrijarh je mitropolitu rekao da je njegova dužnost da donese mir ovoj raspetoj i svetoj zemlji.

"Saglasno volji naroda, izabrani ste za Mitropolita crnogorsko-primorskog. To je uzvišena i velika služba i velika čast, ali i velika odgovornost jer dolazite na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja Božijih do danas", rekao je patrijarh.

"Naša Crkva je Vas izabrala, i ovim svečanim činom mi nismo došli bilo šta da otmemo, bilo koga da ugrozimo i, ne daj Bože, bilo šta da ukrademo. Mi smo došli da izvršimo sveti čin vašega ustoličenja na mesto arhijereja ove pomjesne, Bogom spasavane, eparhije, a služba arhijereja nije ništa drugo nego služba samoga Isusa Hrista", rekao je Porfirije.

Već posle samog početka Svete liturgije, naznačena je i vaša misija, jer svaka Liturgija počinje prozbom, molitvom: ,U miru Gospodu se pomolimo. Za mir celoga sveta Gospodu se pomolimo. A onda bezbroj puta prizivamo mir, mir Božiji na sabrani narod i na čitav svet.... To je, dragi Vladiko, brate i saslužitelju u Hristu, Vaš zadatak i Vaša služba, ali to je, ja Vas dobro poznajem, i unutarnji treptaj Vašega bića koje je stopljeno i spojeno sa Spasiteljem naših, raspetim i vaskrslim Gospodom, Isusom Hristom, rekao je Porfirije.

U teška vremena dolazite na ovo mjesto, ali kad su vremena bila bolja? I zar Vas je neko pitao kad ćete se i u kom narodu roditi i da li hoćete da dođete na ovo mesto? Sve je to promisao Božiji, a nezavisno od teških vremena, po reči apostola Pavla, onda kada se uzdamo u Hrista, a ja znam da Vi to činite, apostol Pavle poručuje hrišćanima od najranijih vremena i nama danas, ma koliko da su teška vremena, ma koliko da su velika iskušenja, apostol veli: "dovoljna vam je blagodat Božija.” To jest, onda kada se on Gospodu u nevolji i u muci obraćao za pomoć, Gospod lično njemu upućuje reči: "Dovoljna ti je blagodat moja. U slabostima tvojim sila Božija se prepoznaje".

- Vaša je dužnost da donesete mir ovoj raspetoj i svetoj zemlji. To je najpotrebnije, i to je vaš zadatak. Reč Hristovu pronosite, kad hule na nas molićemo se. I kada budu hulili na vas, uvek ćete blagosiljati i moliti se za sve. I to ćete uspeti molitvama Svetog Petra Cetinjskog. rekao je patrijarh Porfirije tokom besede.

I zaista, mi ljudi jesmo slabi, ali, ja znam, pokazali i dokazali ste do sada da ste jaki, ali jaki u Hristu, verom jaki, ljubavlju jaki, jaki upravo onim što stoji u Liturgiji, a to je da propovedate i pronosite mir ovde, u ovoj svetoj i raspetoj zemlji, jer mir je ovde potrebniji nego bilo šta, rekao je patijarh.

Vaša će misija biti, to od Vas sabor naše Crkve očekuje, a i čitava Pravoslavna crkva, da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da, služeći Liturgiju, svedočite mir i svakog čoveka pričešćujete, pitajući ga samo za njegovo ime kojim je kršten u ime Oca, i Sina i Svetoga Duha i po kojem ga sam živi Gospod poznaje. Jer u Crkvi, Vi to dobro znate, ne postoje granice. Ne postoje neprijateljstva, ne postoje podele, jer Crkva je po svome značenju ekklisia – sabor! Ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira.

To je vaš zadatak, ali ja znam da ćete biti raspeti. I zato uvek slušajte reč Hristovu, koja kaže: ,"Кad vas psuju, blagosiljajte. Кad vas gone, trpite, kada hule na vas, molite se."

I kada budu govorili protiv vas, kada vas budu gonili i kada budu hulili na vas, uvek ćete blagosiljati, trpeti i moliti se za sve. To ste činili do sada i to ćete nastaviti da činite, sigurno uz pomoć Svetog Petra Cetinjskog, uz pomoć Svetog Vasilija Ostroškog, uz pomoć svih svetitelja Božijih poniklih u Crnoj Gori, uz pomoć molitava Vašeg duhovnog oca, našeg zajedničkog učitelja, blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, poručio je patrijarh Porfirije.

Besedu je zaključio citirajući Njegoša.

"Neka se nad Crnom Gorom promeni i razveje mrak.” I neka zasija svetlost, radost i mir ovdje, na ovom mestu, mir iz ovog svetog manastira i ove svete obitelji, neka se živi koncentričnim krugovima i neka obasja čitavu Crnu Goru i sve ljude u njoj", rekao je Porfirije i dodao: Neka ste blagosloveni i neka Vam Gospod da snage. Aksios!

Potom se prolomilo AKSIOS i svi su zapevali sa patrijarhom.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja