DOBILA PODRŠKU PAPE ZA EVROINTEGRACIJE: Evo kakav je poklon predsednica Severne Makedonije donela u Vatikan (FOTO)
Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gordana Siljanovska Davkova u prvoj međunarodnoj poseti

DOBILA PODRŠKU PAPE ZA EVROINTEGRACIJE: Evo kakav je poklon predsednica Severne Makedonije donela u Vatikan (FOTO)

Severna Makedonija -

Gordana Siljanovska Davkova, predsednica Severne Makedonije, izjavila je danas u Vatikanu da je sa papom Franjom razgovarala o podršci Svete stolice evrointegraciji njene zemlje i Zapadnog Balkana.

Siljanovska Davkova imala je danas audijenciju kod pape Franje u Apostolskoj palati u okviru posete Svetoj Stolici povodom manifestacije "Makedonija u čast svetog Ćirila".

- Tokom dugog susreta sa papom Franjom smo se saglasili oko aktuelnih problema, o podršci našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji, podršci pape Zapadnom Balkanu i rekli smo da su posle 30 godina saradnje uspesi očigledni - rekla je Siljanovska Davkova medijima nakon audijencije kod pape Franje.

Naglasila je da je izrazila razumevanje za zaključivanje Konkordata sa Vatikanom, jer treba sistematski pristupiti rešavanju pitanja koja se tiču, posebno, statusa Katoličke crkve i hrišćana katoličke veroispovesti u Severnoj Makedoniji i rekla da je izrazila želju da otvori Nuncijat jer na taj način "saradnja zaista može biti direktna".

Kako je saopštio Kabinet predsednice Severne Makedonije, na tom sastanku u Apostolskoj palati tradicionalno su razmenjeni pokloni, a Siljanovska Davkova je poklonila papi Franji veliku rezbariju sa motivom ptice feniks, koja je simbol večnosti.

Papa Franja, Gordana Siljanovski Davkova
foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Siljanovska Davkova je izrazila uverenje da će se Severna Makedonija tokom njenog mandata "još intenzivnije zalagati da produbi sveukupne odnose sa Svetom stolicom radi jačanja partnerstva i negovanja međusobnog poštovanja zasnovanog na zajedničkim istorijskim, kulturnim i verskim tradicijama.

- Predsednica Siljanovska Davkova i papa Franja razmotrili su mogućnosti za unapređenje institucionalne saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture i razmenili mišljenja o aktuelnim izazovima sa kojima se suočava katolička zajednica u našoj zemlji - piše u saopštenju Kabineta predsednice Severne Makedonije.

Papa Franja, Gordana Siljanovski Davkova
foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zahvalila se na čestitki koju je papa Franja uputio povodom njenog izbora za predsednika Severne Makedonije i istakla da joj je posebna čast da u godini kada se obeležava 30. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje predvodi državno-crkvene delegacije na ovom značajnom događaju.

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova od juče boravi u poseti Italiji i Vatikanu, gde predvodi državno-crkvenu delegaciju povodom manifestacije "Makedonija u čast svetog Ćirila".

Papa Franja, Gordana Siljanovski Davkova
foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

To je prva međunarodna poseta nove predsednice Severne Makedonije, koja je na tu dužnost stupila 12. maja.

Nakon audijencije kod pape, Siljanovska Davkova će se danas sresti i sa državnim sekretarom Vatikana monsinjorom Pjetrom Parolinom.

Papa Franja, Gordana Siljanovski Davkova
foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kako je javljeno, sutra će prisustvovati molebanu u čast svetog Ćirila u bazilici "San Klimente", a posetiće i baziliku "Santa Marija Mađore", gde će položiti venac na spomen-ploču na makedonskom jeziku u čast dela slovenskih prosvetitelja braće Ćirila i Metodija.

Za petak je najavljen i susret predsednice Severne Makedonije sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, nakon čega je predviđen plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Papa Franja, Gordana Siljanovski Davkova
foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U okviru manifestacije "Makedonija u čast svetog Ćirila", Siljanovska Davkova će u Rimu prisustvovati koncertu Nacionalne ustanove Kamerni orkestar iz Bitolja, manifestaciji koju organizuje Ministarstvo kulture Severne Makedonije.

U državno-crkvenoj delegaciji Severne Makedonije, nalaze se zamenik ministra kulture Onur Ali, ambasador u Italiji Vesel Memedi, ambasador pri Vatikanu Marija Efremova, direktor Komisije za odnose sa Verskim zajednicama i verskim grupama Darian Sotirovski, mitropolit debarsko-kičevski Timotej i mitropolit evropski Pimen.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track