icon-closeicon-commentsicon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-yticon-totopicon_react

Najnovije vesti

Sumnja na opaku bolest

OPASNO: Hrvati možda doneli virus zika na Balkan

Hrvatska 18.02.2016. 00:39h
Virus zika je opaki mikroorganizam koji je počeo da se širi iz Brazila i veoma brzo se preneo po većini latinoameričkih zemalja

ZAGREB - Dvoje Zadrana odbijeno je kad su hteli da dobrovoljno daju krv nakon što je utvrđeno da su boravili u zemljama u kojima je zabeležena zaraza virusom zika, što je u skladu s pooštrenim merama opreza koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravlje.

 

- Uobičajena anamneza koja se uzima od davaoca krvi sad je proširena još jednim pitanjem u vezi s eventualnim boravkom u nekoj od zemalja u kojima je zabeležena bilo autohtona transmisija virusa zika bilo uvezeni slučajevi tog mikroorganizma - objasnila je dr Marijana Nadinić.

Prema uputstvu HZJZ, svi dobrovoljni davaoci ćelija i tkiva ljudskog porekla, u šta se ubraja i krv, ne smeju biti donori narednih 28 dana u slučaju da su proveli više od 24 sata na rizičnom području.

Virus zika je opaki mikroorganizam koji je počeo da se širi iz Brazila i veoma brzo se preneo po većini latinoameričkih zemalja. Virus zika prenose tigrasti komarci, ali se može dobiti i seksualnim putem.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...