(VIDEO) KAKO JE USTAŠKI VOĐA OPLJAČKAO BLAGO NDH: Pavelić ukrao čak i zlatne zube žrtava Jasenovca!
Foto: Printscreen YouTube

IZNEO TONU ZLATA

(VIDEO) KAKO JE USTAŠKI VOĐA OPLJAČKAO BLAGO NDH: Pavelić ukrao čak i zlatne zube žrtava Jasenovca!

Hrvatska -

Prvih meseci postojanja Nezavisne države Hrvatske bilo je jasno ko je nadređeni Anti Paveliću - prvi su u diplomatske posete došli Adolf Hitler i Benito Musolini.

Hitler je dao Paveliću odrešene ruke za rasno i etničko čišćenje države, ali on je bio revnosan pa je već u aprilu, odmah posle proglašenja NDH (10. april 1941), doneo nekoliko proglasa o Jevrejima i Srbima. Pavelićev ministar obrazovanja Mile Budak u junu je razjasnio situaciju:

"Za ostale, Srbe, Jevreje i Cigane, imamo tri miliona metaka. Ubićemo trećinu svih Srba. Deportovaćemo drugu trećinu, a poslednju trećinu ćemo naterati u katoličanstvo." S takvim ljudima je argentinski predsednik Huan Peron već 1943. ostvario dobre veze, a argentinski autor Uki Goni navodi da su ustaše kupile tada od Perona nekoliko desetina pasoša.

Američki obaveštajci su krajem te godine u poverljivom izveštaju pisali: "Pavelićeva vlada kupila je šezdeset argentinskih pasoša za evakuaciju. Novac su već prebacili u Argentinu. Neki niže rangirani zvaničnici, navodno, bežaće u Slovačku".

foto: Printscreen YouTube

Krunoslav Draganović

Ključnu ulogu u kupovini, izgleda, odigrao je hrvatski seštenik Krunoslav Draganović, kog su zvali Ustaški Džejms Bond. On je kraj Drugog svetskog rata dočekao u Vatikanu, gde je uspešno sakrivao Pavelića i brojne naciste dok nisu uspeli da pobegnu preko okeana. Upravo on bio je glavni za izvlačenje tona i tona ustaškog blaga.

Pavelić i njegovi najbliži su početkom 1944. počeli da se pripremaju za neizbežan slom ustaškog režima, pa su zlato i novac slali u Švajcarsku. Prema nekim procenama uspeli su da prebace 2.400 tona zlata i ostalih dragocenosti u Bern. Potvrđena su dva transfera zlata: 358 kilograma zlata prebačeno je u Švajcarsku narodnu banku u maju 1944. godine, a dodatnih 980 kilograma u avgustu iste godine. Ta tona zlata po svemu sudeći je ukradena iz centralne banke kraljevine Jugoslavije 1941. godine i sakrivana izvan Hrvatske.

foto: Printscreen YouTube

Adolf Hitler i Ante Pavelić

Pavelić je planirao bekstvo i pljačku ustaške države. Početkom maja 1945. podelio je na dva dela 45 kovčega zlata iz hrvatske riznice, poslednje zlato pod direktnom hrvatskom kontrolom. Jedan deo, 13 kovčega, lično je izneo iz zemlje, a ostatak je sakrio kod zagrebačkih franjevaca u samostanu.

Priča se da je u tom blagu, osim zlatnih poluga, bilo i mnoštvo burmi, dragog kamenja, pa i zlatnih zuba Srba i Jevreja pobijenih u hrvaskim koncentracionim logorima. Blago je ostalo pod zaštitom katoličke crkve u franjevačkom samostanu sve do 1946, kad su ga komunisti otkrili i zaplenili.

Pretpostavlja se da je određena količina zlata prebačena direktno u Vatikan. Naime, ustaško ministarstvo spoljnih poslova poverilo je svoje arhive Stepincu, koji ih je skrio u podrum palate u Zagrebu. Kasnije su ti arhivi, nekih osam velikih kovčega, prebačeni Draganoviću u Rim, a postoje neke teorije da je u kovčezima bilo ustaškog blaga.

Sam beg Ante Pavelića i dalje je obavijen velom tajne. Ali poneo je i veći deo blaga državne kase, negde između 350 i 500 kilograma zlata, pozamašnu količinu dijamanata i raznog inostranog novca. Sve je prebačeno u dva kamiona do Austrije, gde su jedan deo predali Britancima "i tako spasli sami sebe", navodi se u jednom tajnom američkom dokumentu.

foto: Printscreen YouTube

General Ante Moškov (prvi sdesna)

Kasnije se ispostavilo da se blago na putu do Austrije značajno smanjilo zbog pljačkanja i podmićivanja raznih oružanih formacija, ali do Austrije je stiglo 350 kilograma zlata i oko 1.100 karata dijamanata. Čuvanje ustaškog blaga povereno je Lovri Sušiću, generalu Anti Moškovu i Božidaru Kavranu. Samo Sušić je preživeo bekstvo u Argentinu, sredinom 1945. dao je Draganoviću 40-ak kilograma zlatnih poluga. Draganović je zlato poneo u Rim, a trošeno je na finansiranje aktivnosti protiv SFRJ.

Deo zlata opljačkali su razni ustaški zvaničnici, a Moškov je iskopao ostatak i pokušao da ga prebaci u Rim. Usput su britanski vojnici uzeli dao blaga, a Moškov je u aprilu 1947. godine izručen Jugoslaviji, gde mu je suđeno za ratne zločine.

foto: EPA/Claudio Peri

Dobar deo opljačkanog zlata ustaše su prebacile preko Vatikana

Sudbina blaga do danas je nepoznata, a reč je o 300-tinak kilograma zlata.

Poverljivi američki izveštaji govore da je ono verovatno završilo u britanskim rukama. Negde 1948. odbegle ustaše uspele su da se dočepaju tajnog zlata u švajcarskim bankama, a operaciju su poverili slovenačkom biskupu Gregoriju Rozmanu, zloglasnom antisemiti i ratnom zločincu. Američki obaveštajci bili su potpuno uvereni da je Rozman veći deo novca preko Italije prebacio ustašama u Argentinu.

Na kraju niko ni ne zna šta se tačno dogodilo s tim blagom, Pavelić je 1952. godine pokušavao da proda oko 200 kilograma zlata u Buenos Ajresu.

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SRAMOTA! Direktor škole uzima milione! Mesečno primi 1.600.000 dinara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track