BESNI NA HRVATE: Slovenački predsednik preti da će zatvoriti granice sa Hrvatskom!
Foto: Reuters 19 Okt 2015

Zbog izbeglica odnosi sve gori

BESNI NA HRVATE: Slovenački predsednik preti da će zatvoriti granice sa Hrvatskom!

Hrvatska -
Slovenija je proteklih dana izražavala veliko nezadovoljstvo postupcima Hrvatske koja po njenim tvrdnjama upućuje izbeglice na slovenačku granicu bez dogovora i potrebne koordinacije

ZAGREB/LJUBLJANA - Od ponoći do devet sati jutros u je Hrvatsku ušlo 4.355 izbeglica, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 4.361 osoba, javlja hrvatski portal Index.hr. U Hrvatskoj očekuju i dalje veliki pritisak izbeglica, MUP saopštava da je od početka izbegličke krize u Hrvatsku ušlo 247.282 izbeglica.

Prema slovenačkim medijima, više od 7.000 izbeglica u subotu je prešlo zelenu granicu na području mesta Rigonce, blizu graničnog prelaza Harmica. Izbeglice koje su ušle na granični prelaz Rigonice otpraćene su u prihvatne centre u obližnju Dobovu i Brežice, a potom raspoređeni širom zemlje. Većina je završila na dva glavna granična prelaza prema Austriji Šentilju i Gornjoj Radgoni.

Slovenija je proteklih dana izražavala veliko nezadovoljstvo postupcima Hrvatske koja po njenim tvrdnjama upućuje izbeglice na slovenačku granicu bez dogovora i potrebne koordinacije. Ako se ta praksa ne prekine, Slovenija bi mogla potpuno zatvoriti svoju granicu sa Hrvatskom, ne čekajući da granice za izbeglice zatvore Nemačka i Austrija, zapretio je juče prilikom posete jednom izbegličkom kampu slovenački predsednik Borut Pahor

On je dodao da slovenačka vlada ne sme dopustiti da u njoj nakon zatvaranja granica u zemljama koje primaju migrante ostane "džep" u kojem bi se našlo više hiljada izbeglica o kojima ne bi mogla adekvatno da se brine. Od počeka drugog izbegličkog talasa, kroz Sloveniju je za nešto više od jedne sedmice prošlo skoro 60.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track