SKANDALOZNA PROVOKACIJA: Ustaški simboli na mestu najvećeg srpskog stradanja u NDH!
Foto: Reuters Nov 201

Demoni prošlosti ne miruju

SKANDALOZNA PROVOKACIJA: Ustaški simboli na mestu najvećeg srpskog stradanja u NDH!

Hrvatska -
DONJA GRADINA - Maketa ustaškog simbola poslata je kao prijava na konkurs za idejno rešenje Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac.

Model ustaškog "U" sa ukrštenom kamom i mačem dostavljen je poštom, a praćen je natpisima "za konurs bez konkurencije" i "ne otvaraj voz dok ne stane".

Takav natpis, potvrđuju stručnjaci, jasna je asocijalcija na deportacije ljudi u logore, dok su nož i malj simboli likvidacije u koncentracionom logoru Jasenovac.

Podsećamo, ustaški simbol "U" "dočekivao" je zarobljene i na kapiji logora, u kopjem je, prema procenama, stradalo oko 700.000 ljudi, većinom Srba, Jevreja i Roma, među kojima i mnogo dece.

Prateća pošiljka je stigla dan nakon što je zvanično istekao rok za prijavu idejnih rešenja na međunarodni konkurs, koji je raspisan letos.

Planirano je da se Memorijalni centar prostira na 4,5 hektara, a ideja je da verodostojno prikaže život zarobljenika u logoru, kao i da žrtve dobiju počast kakvu zaslužuju.

Ministarstvo prosvete Republike Srpske je taj incident odmah prijavilo policiji, ne želeći da tumače poruku koja je na takav način upućena. Ni druge institucije RS nisu se oglasile tim povodom.

Ranije je rečeno da je gradnja Memorijalnog centra izuzetno značajan projekat, kojim će se stvoriti mesto stalnog izučavanja i predstavljanja istorijske građe i sećanja na genocid i holokaust.

Parlament RS je zaključkom od 28. decembra 2014. godine zadužio vladu, da bez odlaganja, pokrene postupak za izgradu projekta Memorijalnog centra. Predlagač zaključka u poslanik Perica Bundalo, kaže da zbog zagovaranja te ideje do sada nije bilo nikakvih pretnji i smatra da je pošiljka delo "ostrašćenog i umom bolesnog pojedinaca".

(Euro Blic)

Uvreda za žrtve jasenovačkog logora

Maketa ustaških simbola poslata na konurs predstavlja ozbiljnu provokaciju i uvredu za žrtve jasenovačkog logora, ocenio je direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Milorad Bukva.- Reč je o ozbiljnoj provokaciji jer ništa slično nije došlo na adresu Ustanove 'Spomen-područje Donja Gradina'", rekao je Bukva u izjavi za Srnu i dodao da takva prijava pokazuje da još postoje neke snage koje zastupaju stavove iz 1941. godine. Bukva je izrazio uverenje da će nadležne službe utvrditi ko je poslao uvredljivu prijavu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track