Nobelovac i fudbaler Nils Bor dobio je nagradu koju bi poželeo svaki muškarac na svetu
Foto: Fejsbuk

Zanimljiva fudbalska priča

Nobelovac i fudbaler Nils Bor dobio je nagradu koju bi poželeo svaki muškarac na svetu

Fudbal -
Nils je u svojim ranim godinama trenirao u tada najpopularnijem danskom klubu Akademisk Boldklub - AB Kopenhagen

Jedna od najinteresantnijih fudbalskih priča ikada ispričanih stiže iz Danske. Čuveni Nils Henrik Dejvid Bor jedan je od najistaknutijih naučnika 20. veka. Tvorac je savremene atomistike i dobitnih Nobelove nagrade 1922. godine.

Ono što se manje zna o njemu jeste podatak da je bio golman popularnog danskog kluba, a još manje se zna da je dobio poklon koji bi poželeo skoro svaki muškarac na svetu. Bor je naime od kompanije "Karlsberg" na poklon dobio kuću koja je imala instaliranu česmu iz koje je do kraja života mogao da pije točeno pivo.

Nils Bor je rođen 7. oktobra 1885. godine u Kopenhagenu. Završio je univerzitet u ovom gradu, tu je i doktorirao, da bi 1911. godine prešao u Mančester, gde je izučavao strukturu atoma. Posle pet godina vratio se u Kopenhagen gde je postao direktor danskog Instituta za teorisku fiziku.

Bor je posle osvajanja Nobelove nagrade niz godina proučavao nuklearnu fiziku, da bi od 1939. godine posebno proučavao uran.

Kada su 1940. godine Nemci okupirali Dansku, izbegao je u SAD gde je učestvovao u istraživanjima koja su kasnije omogućila izradu prve nuklearne bombe. Po završetku Drugog svetskog rata, Bor se vratio u Kopenhagen gde je izabran za predsednika Danske akademije nauka. Zauzimao se za ograničenje nuklearnog naoružanja i zabranu korišćenja atomskih bombi.Umro je u Kopenhagenu 1962. godine.

Nils Bor, Foto: AP
Nils Bor, Foto: AP

Nils je u svojim ranim godinama trenirao u tada najpopularnijem danskom klubu Akademisk Boldklub - AB Kopenhagen. Bio je golman u ekipi. Tokom 1905. igrao je zajedno sa svojim rođenim bratom Haraldom, koji je kasnije ostvario veliku karijeru u matematici, ali je bio i vrhunski fudbaler. Harald je bio član reprezentacije Danske koja je 1908. godine na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila srebrnu medalju. Zanimljivo je da je na odbrani doktorata Univerzitet bio ispunjen fudbalskim navijačima.

Nils je 1922. godine po dobijanju Nobelove nagrade, dobio i veliko priznanje od svojih sugrađana. Kompanija "Karlsberg" poklonila mu je kuću koja je izgrađena pored pivare i koja je bila direktno povezana crevom, pa je veliki naučnik do kraja života imao besplatno pivo u neograničenim količinama.

Naravno, sa strane kompanije to je bilo više od piva, to je bilo pitanje nacionalnog ponosa. "Karlsberg" je kao deo svog poslovanja uveo nagrađivanje najboljih naučnika Danske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track