NEVIĐENI SKANDAL: Slovenačke sudije pomogle Vanesi Mej da se plasira na ZOI
Foto: Reuters

Falsifikovani rezultati

NEVIĐENI SKANDAL: Slovenačke sudije pomogle Vanesi Mej da se plasira na ZOI

Ostali sportovi -
Slavna violinistkinja takmičila se u Sočiju za Tajland pod imenom Vanesa Vanakom, koristeći prezime svog oca

LJUBLJANA - Četiri slovenačka zvaničnika suspendovana su jer su pomogli pop violinistkinji Vanesi Mej da se kvalifikuje za Zimske olimpijske igre u Sočiju, gde je zauzela ubedljivo poslednje mesto.

Slavna violinistkinja takmičila se u Sočiju za Tajland pod imenom Vanesa Vanakom, koristeći prezime svog oca.

Ona je završila takmičenje daleko poslednja u konkurenciji 67 takmičarki.

Vanesa je, da bi uopšte mogla da se kvalifikuje za Igre, morala da osvoji dovoljno bodova i to na zvaničim trkama u Švedskoj, Norveškoj, Sloveniji i Švajcarskoj.

Slovenačka skijaška asocijacija saopštila je da su pronađeni dokazi o nameštenim rezultatima na trci koja je održana u januaru.

Predsednik Slovenačkog saveza Jurij Zurej rekao je da su se neregularnosti odnosile na falsifikate rezultata i plasmana.

"Startna lista je uključivala osobu koja se nije ni takmičila, dok je osoba koja je pala u trci registrovana na visokom mestu u konačom plasmanu", rekao je Zurej.

On je istakao da Vanesa Mej možda nije ni znala o nameštanju njenih rezultata.

Tridesetpetogodišnja Mej, koja je rođena u Singapuru i odrasla u Velikoj Britaniji, rekla je posle trke u Sočiju da je "oduševljena" zbog učešća u trci koju je završila ukupnim vremenom 3:28,97 minuta, čak 50,1 sekundfu sporije od pobednice Slovenke Tine Maze.

Slovenacka asocijacija predložila je četiri godine suspenzije za svoje sudije koji su bili umešani u ovaj skandal, uključujući i predsednika Alpske komisije Vlada Makuča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track