ŠAHOVSKI GENIJE: Semjuel Sevian (13) najmlađi velemajstor u istoriji SAD!
Foto: Youtube

Trinaest godina, 10 meseci i 26 dana

ŠAHOVSKI GENIJE: Semjuel Sevian (13) najmlađi velemajstor u istoriji SAD!

Ostali sportovi -
Rekord je ranije držao Rej Robson koji je postao najmlađi velemajstor dve nedelje pre navršenih 15 godina

VAŠINGTON - Sa trinaest godina, 10 meseci i 26 dana, Semjuel Sevian je sada najmlađi velemajstor u šahovskoj istoriji SAD, pošto je za više od godinu dana nadmašio prethodni rekord i pobedio na turniru prošlog vikenda u Sent Luisu, izjavio je za AFP njegov otac.

"Stigao do 2.512 poena" međunarodnog rejtinga FIDE, potrebnih da osvoji titulu velemajstora, rekao Armen Sevian. Rekord je ranije držao Rej Robson koji je postao najmlađi velemajstor dve nedelje pre navršenih 15 godina.

"Osećam se veoma dobro, laknulo mi je", izjavio je za AFP u četvrtak novi najmlađi velemajstor Semjuel Sevian. "To je bio jedan od mojih najboljih nastupa na turnirima", posebno jer je tri velemajstora pobedio u samo 20 do 25 poteza. On je već navikao na rekorde: postao je najmlađi američki majstorski kandidat već na svom prvom turniru, namlađi majstor bio je pre no što je navršio 10 godina, a najmlađi internacionalni majstor postao je kada mu je bilo 12 godina i 10 meseci.

A njegov cilj je titula svetskog prvaka.

"Moram da unapredim svoju igru, ali osećam se sposobnim", uverava Samjuel i sada cilja na 2.600 bodova da bi ga pozivali na prestižne turnire. Što se tiče svetskog prvenstva, "ne želim da se sada time opterećujem. (...) Posle mog dobrog učinka u Sent Luisu, imam mnogo samopuzdanja i to će mi pomoći".

"On je šesti najmlađi velemajstor na međunarodnom nivou", rekao je otac, Armen Sevian. Najmlađi je Rus Sergej Karjakin, sa 12 godina i sedam meseci. Na programu narednih nedelja Semjuel ima najpre Njujork i rad u Fondaciji Garija Kasparova. Ta sahovska legenda je jedan od trenera Semjuela i tih dana će raditi s njim.

Potom će Semjuel proslaviti 26. decembra 14 rođendan, a zatim će se spremati za veliki turnir u Holandiji u januaru. "Želimo da dalje napredujemo u Evropi, konkurencija je tamo jača", kaže otac, Armen Sevian, i sam igrač šaha visoke klase.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track