TRIJUMFALAN START: Srbija savladala Slovačku na startu Evropskog prvenstva posle pet setova
Foto: Cev.lu

Teško do dva boda

TRIJUMFALAN START: Srbija savladala Slovačku na startu Evropskog prvenstva posle pet setova

Ostali sportovi -
Najbolji odbojkaši Srbije u prvom meču na prvenstvu Starog kontinenta igraju protiv Slovaka

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije pobedom je startovala na prvenstvu Evrope savladavši večeras u italijanskom gradu Busto Arziciju selekciju Slovačke sa 3:2 u setovima (25:22, 22:25, 30:28, 24:26, 15:9).

Izabranici Nikole Grbića nisu imali nimalo lak posao u susretu sa Slovacima, koji su pružili veoma snažan otpor favorizovanom rivalu.

Srbija je dugo tražila put do očekivane pobede, a uspeh je obezbedila posle dramatične i dugotrajne borbe, tek u petom setu. Do tada, srpski odbojkaši igrali su nesigurno, sa mnogo oscilacija i neoprostivo velikim brojem grešaka, što su čvrsti i uporni Slovaci koristili na pravi način.

Tokom cele utakmice vođena je velika i izjednačena odbojkaška bitka, uz mnogo uzbuđenja i preokreta, a srpski tim uspeo je da ipak sačuva snagu i koncentraciju za odlučujući set i važnu pobedu na startu takmičenja.

Kontinentalno prvenstvo održava se u Italiji i Bugarskoj od 9. do 18. oktobra.

Izabranici Nikole Grbića prvu fazu odigraće u Busto Arsiciju, gde će u okviru grupe D u prvoj fazi, pored Slovačke, za rivale imati Finsku i Rusiju. Prve tri ekipe idu dalje.

Srbija brani bronzu od pre dve godine, a poslednje zlato osvojila je 2011. godine u Beču. Naredni meč "Orlovi" igraju protiv Finske u subotu od 15 časova, a duel sa Rusijom zakazan je za nedelju od 18 časova.

Grupa u kojoj se nalazi Srbija ukršta se u plej-of mečevima sa grupom B koja igra u Torinu, a u kojoj se nalaze Hrvatska, Francuska, Italija, Estonija.

Srbija će na Evropskom prvenstvu igrati u sastavu: tehničari Nikola Jovović i Aleksa Brđović, srednji blokeri Dragan Stanković, Marko Podraščanin, Srećko Lisinac i Aleksandar Okolić, libera Neven Majstorović, Nikola Rosić, primači Nikola Kovačević, Uroš Kovačević, Nemanja Petrić, Marko Ivović, kao i korektori Aleksandar Atanasijević i Saša Starović.

Meč iz Italije možete gledati uživo OVDE

TOK MEČA

1. SET - 25:22

Ujednačen početak meča, igra se poen za poen.

Mihalović je iskoristo kontru kojom su Slovaci poveli sa 7:5, a dva poena prednosti Slovaci su imali na prvom tehničkom tajm-autu 8:6.

Igralo se uglavnom poen za poen, a naši odbojkaši su i na drugom tehničkom tajm-autu imali dva poena prednosti, 16:14.

Mini serijom od četiri vezana poena srpski tim poveo je sa 19:16 i time praktično prelomio prvi set. Blok našeg tima dobro je funkcionisao u finišu seta i sprečio Slovake da se vrate, pa je na 24:22 Atanasijević iskoristio kontru i završio prvi set.

2. SET - 22:25

Četiri greške naših igrača, dve na servisu i dve u polju dale su Slovačkoj vođstvo 4:2 na startu drugog seta.

Srbija je stigla do izjednačenja 4:4, ali je Slovačka bolje ušla u drugi set i na prvi tehnički tajm-aut otišla sa tri poena viška 8:5.

Čak pet servis grešaka srpskog tima za vođstvo Slovaka 10:8. Tačno pola poena "orlovi" su poklonili rivalu sa servisa.

Patak je paralelom iz kontre doneo Slovacima prednost 11:8, a dva do tri poena Slovaci su držali do drugog tehničkog tajm-auta.

Pri rezultatu 17:15 usledila je duža pauza jer su sudije morale da pregledaju jedan sporni poen. Na kraju je on pripao Srbiji za 17:16.

Slovaci su poveli sa 18:16, ali je usledio sjajan servis Atanasijevića za 18:18. Međutim, tu je bio kraj drame u ovom setu pošto su Slovaci vezali tri poena i na kraju poenom Patka rešili ovaj set u svoju korist rezultatom 25:22.

Bio je ovo čudan set, sa prilično velikim pauzama u finišu seta zbog čudnih sudijskih odluka. Nesvakidašnje je da je set trajao čak 41 minut.

3. SET - 30:28

Tri servis greške Slovaka omogućile su Srbiji vođstvo 6:4, ali i Srbija uzvraća sa dve greške sa servisa.

Slovaci stižu do izjednačenja 8:8. Usledio je period meča u kome su Slovaci bili dominantan tim. Vezali su pet poena i na drugi tehnički tajm-aut otišli sa prednošću 16:11.

Posle drugog tehničkog tajm-auta Srbija je u naletu, na servis Atanasijevića "Orlovi" stižu do izjednačenja 17:17.

Usledio je finiš meča u kome su se rivali smenjivali u osvajanju poena.

Srbija nije iskoristila dve set lopte, pri rezultatima 24:23 i 25:24, da bi Slovaci iskoristili kontru za svoju prvu set loptu pri rezultatu 26:25. Slovačka je pri rezultatu 28:27 osvojila poen koji je značio i osvajanje seta, međutim, selektor Srbije Nikola Grbić zatražio je video čelendž koji je potvrdio da je poen pogrešno dodeljen Slovačkoj. Posle izjednačenja 28:28 Srbija je vezala dva poena, a drugi je usledio posle bloka Aleksandra Atanasijevića za vođstvo 2:1 u setovima.

4. SET - 24:26

Dominantan početak Srbije u četvrtom setu. Na prvom tehničkom tajm-autu Srbija ima četiri poena viška - 8:4.

Slovačka je uspela u jednom trenutku da priđe na 13:12, ali je posle tajm-auta srpski tim vezao tri poena, dva iz bloka, i na drugi tehnički tajm-aut otišao sa vođstvom 16:12.

Slovačka je stigla do izjednačenja, potom i do prednosti 17:16. Rival je potpuno preokrenuo rezultat seta u svoju korist i poveo sa 22:19.

Srbija serijom poena stiže na 22:23. Slovaci su imali dve vezane set lopte pri rezultatu 22:24, Srbija je uspela da izjednači, ali je Atanasijević izblokiran pri rezultatu 24:25, pa Slovaci stižu do drugog osvojenog seta.

5. SET - 15:9

Sjajan start Srbije u odlučujućem setu. Dva bloka za vođstvo 4:1 i tajm-aut slovačkog selektora.

Srbija je na promeni strana imala četiri poena viška - 8:4.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track