FENOMEN: Slabovidi atletičar brži od olimpijskog šampiona
Foto: Reuters

Paraolimpijske igre u Riju

FENOMEN: Slabovidi atletičar brži od olimpijskog šampiona

Rio 2016 -

Paraolimpijac Abdelatif Baka iz Alžira i još trojica njegovih rivala u trci na 1.500 metara ostvarili bolja vremena od pobednika OI Metjua Sentrovica

Spektakularna trka na 1.500 metara za slabovide obeležila je dosadašnji deo Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru!

Alžirac Abdelatif Baka osvojio je zlatnu medalju, Etiopljanin Tamiru Demise srebrnu, a Kenijac Anri Kriva bronzanu. I sva trojica su bila brža od pobednika iste trke na istoj stazi, olimpijskog šampiona Metjua Sentrovica iz Sjedinjenih Američkih Država. A da spektakl bude potpun, pobrinuo se rođeni brat pobednika Fuad Baka, koji je četvrti prošao kroz cilj s takođe boljim vremenom od Amerikanca.- Nije bilo lako stići do ovog zlata. Radio sam godinu-dve non-stop i zaista mi je bilo izuzetno teško - rekao je paraolimpijski šampion.Olimpijski pobednik Sentrovic je sredinom avgusta stazu na olimpijskom stadionu pretrčao za tri minuta i pedeset sekundi, što bi mu u trci slabovidih donelo tek peto mesto. Pobednik trke na paraolimpijskim igrama stazu od 1.500 metara prešao je za 3.48,29, drugoplasirani je trčao 3.48,59, osvajač bronzane medalje za sekundu sporije, a četvrtoplasirani za 3.49,84.

Podeljeni u tri kategorijeSLABOVIDI PONEKAD TRČE S VODIČEMParaolimpijci koji se takmiče u trci na 1.500 metara podeljeni su u tri kategorije, T11, T12 i T13. Prva kategorija podrazumeva potpuno slepe takmičare koji trče s vodičem, a druga za takmičare koji nisu potpuno bez čula vida, ali moraju da imaju vodiče.Treća kategorija (13), u kojoj je Baka trijumfovao, jeste za takmičare koji slabo vide, gotovo ništa, ali im nije potreban vodič.

G. F.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track