Strava na francuskim alpima

Srbin izbegao snežnu smrt!

Planeta

Autor:

Nišlija Miloš Janković povredio rebra u lavini koja se sručila na planinare na Monblanu i ubila devetoro

Miloš Janković, izbegao smrt,

Miloš se nakratko javio porodici

PARIZ - Tragedija.
Miloš Janković (32) iz Niša lakše je povređen u snežnoj lavini koja se juče ujutru obrušila na planinarsku ekspediciju u francuskom alpskom skijalištu Šamoni na Monblanu, u kojoj je poginulo devet alpinista.

Nataša Ilić Janković, Miloševa supruga, rekla je da ne zna šta se tačno dogodilo, ali da se on nakratko javio i rekao da je reč o povredi rebara.

Pošto je Milošu neophodan sanitetski transport do Srbije, njegova porodica je zabrinuta jer još nisu uspeli da stupe u kontakt ni s Ambasadom Srbije u Francuskoj, ni s predstavnicima Ministarstva inostranih poslova, a prevoz ne mogu sami da organizuju.

U kriznom štabu u Šamoniju Kuriru je rečeno da se Miloš oseća dobro i da mu je stanje stabilno, dok u Planinarskom savezu Niša kažu kako on ne bi trebalo dugo da odsustvuje s planina.

- Reč je o iskusnom i izuzetno spremnom planinaru i sportisti, koji ima iskustva u ovakvim planinarskim akcijama i poznat je po dobroj tehnici - rekli su u Savezu.
Janković je profesor matematike u jednoj osnovnoj školi u Nišu, a član je i planinarskog kluba „Železničar“ iz Niša. Inače, uspon je juče izvela grupa od troje niških planinara, koji su se vratili u Šamoni pre oluje, a Miloš je bio u drugoj grupi.

U nesreći su stradala dva Švajcarca, dva Nemca, dva Španca, kao i tri državljana Britanije. Devetoro alpinista je lakše povređeno i zbrinuti su u bolnici. Četvoro planinara, za koje se verovalo da su nestali, ipak su živi i zdravi jer se ispostavilo da je dvoje odustalo od uspona, a drugo dvoje je izabralo drugu rutu, saopštila je francuska policija.

- Broj stradalih ostaje devet. Više nema nikog na spisku nestalih - izjavio je sinoć policijski poručnik Emanuel Vega.

Ekspediciju je činilo 28 planinara, a nesreća se dogodila pošto je jedan od njih, penjući su uz vrh Monmodi (Ukleti vrh), koji se nalazi na 4.465 metara visine, pokrenuo lavinu nakon što je odlomio parče snega i leda. Na njih se sručilo 100 kvadratnih metara snega debljine dva metra i iskidalo dva užeta za koja su bili vezani. Prvi poziv u pomoć policija je dobila oko 5.25 ujutru, od jednog povređenog alpiniste.

U spasilačkoj akciji učestvovalo je 30 ljudi, dve ekipe s psima i helikopteri. Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals otišao je na mesto nesreće.

59 mrtvih za 9 godina
- jul 2012.
9 mrtvih u lavini
- jun 2011. 
6 stradalo zbog pada
- avgust 2009. 
3 poginulo usled pada
- januar 2009.
6 poginulih usled pada
- avgust 2008. 
8 poginulih u lavini
l od 2003. do 2007. stradalo je 27 ljudi

Španci kupili mesto u ekipi i poginuli
- Policija je, na osnovu spiska gostiju jednog planinarskog doma iz kog su nesrećni planinari započeli uspon, najpre verovala da je u lavini nestalo dvoje Britanaca i dvoje Španaca. Međutim, ispostavilo se da su Britanci krenuli iz skloništa, a zatim skrenuli na drugi put i tako izbegli lavinu, dok je dvoje Španaca prodalo svoja mesta u planinarskom domu dvojici drugih Španaca, koji su, nažalost, poginuli u lavini - kazao je Emanuel Vega.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ovakvi slučajevi mogu da naprave veliku štetu našoj diplomatiji Branko Radun, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!