Posle svedočenja pripadnika OVK

Tužilac Vilijamson stiže kod Vukčevića

Društvo

Šef specijalnog tima Euleksa navodno je nedavno razgovarao sa prvim ljudima nekoliko evropskih država o programu zaštite svedoka, pa se veruje da i istražni tim EU ima svoje svedoke

Kosovo, organi, istraga, džon klint vilijamson,

BEOGRAD - Šef specijalnog tima Euleksa koji istražuje trgovinu ljudskim organima na Kosovu Klint Vilijamson, dolazi u Beograd, pošto je upoznat sa delom izjava svedoka srpskog tužilaštva o trgovini organima i želi na "licu mesta" da se uveri u priču.

Zaštićeni svedok srpskog tužilaštva za ratne zločine zna imena i prezimena lekara i starešina OVK koji su organizovali ubistva i trgovinu organima u Albaniji krajem devedesetih godina prošlog veka, ali ta imena poznata su samo njemu i tužiocima.

U specijalnoj emisiji Radio-televizije Srbije emitovan je samo deo njegovog iskaza i taj svedok, mladi Albanac koji je pod pretnjom smrću započeo hirurški zahvat nad srpskim mladićem kome je izvađeno srce, danas je "jedan od najsigurnijih ljudi na svetu", rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je u toj emisiji postavio pitanje pred koje sudsko veće bi mogli biti izvedeni organizatori trgovine organima. Čuli smo i da su reakcije u Briselu, gde zaseda istražni tim Evropske unije, veoma uzdržane.

Šef tima EU Klint Vilijamson uskoro će doći u Beograd, kako je najavio Vekarić, i biće mu omogućeno da razgovara sa zaštićenim svedokom.

"Vilijamson je već obavešten da imamo svedoka koji će i javno reći ono što zna", rekao je Vekarić.

Postoje informacije da je Vilijamson nedavno razgovarao sa prvim ljudima nekoliko evropskih država o programu zaštite svedoka, pa se veruje da i istražni tim EU ima svoje svedoke, a izvesno je da Vilijamson već duže vreme zna za svedoka srpskog tužilaštva.

Čini se da najsveobuhvatnije informacije o povezanosti lidera OVK sa trgovinom organima i drugim zločinima organizovanog kriminala ima izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Očigledno je, međutim, da ima dovoljno dokaza da zločinci budu optuženi, ali se postavlja pitanje kakva će biti pravna tehnika u slučaju organizovane trgovine organima - ko treba da ih optuži i ko može da im sudi, piše Politika.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (5)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • vlada

  vlada

  sve im dajte samo svedoka NE ... budete li ga predali EU da ga shtite necete ga vishe nikad videti ... i ne ostavljajte vilijamsona i albanca srcelomca same ni sekunda ... mogao bi se predomisliti, ili biti otrovan ...

  14 Odgovori 
 • Miki

  Miki

  Treba otvoriti proces u Beogradu u specijalnom sudu a ne u Hagu,i pod okriljem UN.Postoje primeri likvidacije svedoka i optuzenih pod patronatom EU i Haskog tribunala( trovanjem,objavljivanje identiteta zasticenog svedoka,unosenjem oruzja u zatvor itd... .Trebalo bi svedoka dobro zastiti vizuelno,tokom posete Vilijamsona jer ko garantuje da Sef EU ... više LEXA ne saradjuje sa kriminalnim krugovima na Kosovu.

  10 Odgovori 
 • Tačno tako

  Tačno tako

  100 posto!

  9 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Cimanje

  Cimanje

  Dolazi da zataška stvari, malo će da pripreti ovim našim i za par dana nikom ništa sve će se zaboraviti.

  4 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!