TUŽILAŠTVO: Za stečajnu mafiju od dve do 12 godina zatvora

Organizovani kriminal

TUŽILAŠTVO: Za stečajnu mafiju od dve do 12 godina zatvora

Crna Hronika -
Tužilaštvo za organizovani kriminal iznoseći završne reči na suđenju stečajnoj mafiji zatražilo kaznu zatvora od dve do 12 godina

BEOGRAD – Tužilaštvo za organizovani kriminal iznoseći završne reči na suđenju „ stečajnoj mafiji“ zatražilo je kazne od dve do 12 godina za organizatore i ostale optužene.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu osudi na maksimalne zatvorske kazne do 12 godina petoro optuženih za malverzacije prilikom uvođenja u stečaj veći broj preduzeća u Srbiji.

U završnoj reči Tužilaštva, ove kazne zatražene su za Gorana Kljajevića, Nemanju Jolovića, Slobodana Radulovića, Delinku Đurđević i Sekulu Pjevčevića.

Precizan zahtev iznet je i za ostalih dvadeset devetoro optuženih. Među njima i za Miljka Živojinovića, za koga je predložena kazna ne manja od deset godina zatvora, Jelicu Živković, bivšu direktorku Poštanske štedionice za koju je predložena kazna ne manja od osam godina.

Za Anđelka Bitevića, vlasnika i osnivača firme "Fresh milk“ pored zatvorske kazne ne manje od šest godina zatražena je i novčana u iznosu od deset miliona dinara. Za ostale optužene predložene kazne kreću se od dve do osam godina zatvora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ostalo je pri navodima optužnice u suđenju za malverazacije prilikom uvođenja u stečaj većeg broj preduzeća u Srbiji nalazeći da su dokazima potvrđeni navodi izmenjene optužnice i predložilo je da se svi optuženi oglase krivim i osude.

Tužilaštvo je zatražilo i da sud donese odluku o odizumanju imovine. Takođe, predložio je i da ukoliko nekima eventualno budu izrečena kazna od pet godina i više, da im sud odredi pritvor, kako se ne bi ugrozilo nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka do pravosnažnosti presude.

Okrivljeni su uhapšeni aprila 2006, optužnica je podignuta oktobra iste godine, dok je suđenje počelo januara 2007.

Preciziranom optužnicom, koja je sa 200 skraćena na 79 strana, tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od više krivičnih dela i štete koja se optuženima prvobitno stavljala na teret, poput prodaje KEB banke, oštećenja Fonda za razvoj Srbije, Poštanske štedionice, Ineksa.

Tužilaštvo je, takođe, odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović-Brašnjević i sada su njom obuhvaćena 34 okrivljena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja