DIREKTORI BG PREDUZEĆA U ATINI: Predstavljeni projekti Grada grčkim privrednicima
Foto: Beoinfo

Konferencija Prodekspo

DIREKTORI BG PREDUZEĆA U ATINI: Predstavljeni projekti Grada grčkim privrednicima

Beograd -
Upoznao sam grčke investitore sa slobodnim lokacijama koje Beograd nudi za gradnju. Predstavio sam dve veoma atraktivne lokacije za izgradnju stambenih i poslovnih objekata koje smo razvili, rekao je direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda Branimir Popović

ATINA - Gradski menadžer Goran Vesić predvodi delegaciju Beograda na 16. konferenciji „Prodekspo”, jednom od najuticajnijih regionalnih skupova posvećenih izgradnji stambeno-poslovnih objekata i razvoju sektora nekretnina, koja se održava u Atini od 6. do 8. oktobra.

Prvog dana konferencije održan je poseban panel u okviru Biznis foruma „Srbija – Grčka” koji je bio posvećen investicijama u Beogradu. Na ovom panelu, osim gradskog menadžera Gorana Vesića, grčkim privrednicima predstavljene su mogućnosti investiranja u naš glavni grad, kao i konkretni projekti Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, „Javnog osvetljenja” i „Parking servisa”, čiji su direktori imali posebne prezentacije.Direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda Branimir Popović predstavio je grčkim investitorima slobodne lokacije za izgradnju poslovnih i stambenih objekata u Beogradu.

– Upoznao sam grčke investitore sa slobodnim lokacijama koje Beograd nudi za gradnju. Predstavio sam dve veoma atraktivne lokacije za izgradnju stambenih i poslovnih objekata koje smo razvili u Makiškom polju i pored Ade Huje, projekat izgradnje marine u Čukaričkom rukavcu sa lokacijom za gradnju pored Hipodroma, lokaciju u Bloku 18 preko puta Beograda na vodi, lokaciju sa leve obale Dunava pored Pupunovog mosta. Pored toga, grčke kompanije sam upoznao sa mogućnošću izgradnje nove autobuske i železničke stanice, Blok 43 na Novom Beogradu, golf terena na Voždovcu i SPA centra u Ovči. Pozvao sam naše grčke prijatelje da učestvuju u izgradnji infrastrukturnih projekata koje finansira Grad Beograd kao što su obilaznica oko Beograda, unutrašnji magistralni prsten, kao i u drugim našim projektima – rekao je Popović.

Direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković predstavio je grčkim kompanijama projekat naplate parkinga u Beogradu koji je jedan od najmodernijih u Evropi.

– Grčke kompanije sam upoznao sa razvojnim projektima „Parking servisa” kao što su postavljanje informacionih tabli na početku ulica na kojima bi se nalazile informacije koliko slobodnih parking mesta ima u ulici i sa našim STOP sistemom na osnovu koga će građani od 1. januara plaćati tačno onoliko minuta koliko su bili parkirani – rekao je Čupković i dodao da je bilo reči o izgradnji podzemnih garaža.

On je naveo da je grčke kompanije obavestio da u Beogradu u ovom trenutku nedostaje oko 15 hiljada parking mesta, od čega u centru grada oko pet hiljada.

– Izgradnjom pešačke zone u najužem centru, broj nedostajućih parking mesta biće još veći. Najavio sam da će naša kompanija u drugoj polovini sledeće godine početi samostalno izgradnju podzemne garaže na Studentskom trgu koja će imati oko 750 parking mesta, kao i dogradnju Obilićevog venca sa 350 novih parking mesta. Obavestio sam ih da Grad Beograd i „Parking servis” nameravaju da grade podezemne garaže na Trgu republike, u Pop Lukinoj, Tadeuša Košćuškog, Skerlićevoj, ispod Masarikovog trga u Zemunu, na Crvenom krstu i u Kosovskoj ulici. Naglasio sam da će se neke od ovih garaža raditi po modelu javno-privatnog parterstva, a neke u direktnom partnerstvu sa našom kompanijom o čemu će odlučiti grad. Pozvao sam ih da učestvuju na tenderima koje grad i naša kompanija budu raspisivali – rekao je Čupković.

Direktor JKP „Javno osvetljenje” Aleksandar Cincar Poposki predstavio je grčkim privrednicima svoju kompaniju, kao i planove za ulaganje u javnu rasvetu.

– Najavio sam da će naša kompanija koja sada radi na teritoriji deset centralnih gradskih opština uskoro dobiti nadležnost i nad sedam prigradskih opština. Na taj način jedinstveno ćemo upravljati javnom rasvetom u Beogradu, a istovremeno menjamo propise kako bismo omogućili da pokrenemo procese javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti. Grčke kompanije su veoma zainteresovane za ulaganje u javnu rasvetu tako da verujem da smo ih zainteresovali da učestvuju na našim tenderima kada se budu raspisivali. Javna rasveta u Beogradu je veliki potencijal za investiranje i moramo da budemo prisutni na ovakvim skupovima i da potencijalnim investitorima sami ukazujemo na mogućnost posla u Beogradu. Jedino tako ćemo dobiti kvalitetne investitore i konkurenciju na našim tenderima, što će omogućiti da dobijemo bolje ponude i da Beograd dobije bolju rasvetu – rekao je Aleksandar Cincar Poposki.

Šesnaesta međunardona konferencija „Prodekspo”, jedan od najuticajnijih regionalnih skupova posvećenih izgradnji stambeno-poslovnih objekata i razvoju sektora nekretnina, danas će biti zvanično otvorena u Atini. Na otvaranju će govotriti i gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Vesić će zajedno sa predstavnicima Atine i Barselone učestvovati na panelu „Strategije gradova za budućnost”. Tom prilikom, predstaviće planove za razvoj Beograda u budućnosti. Vesić će tokom boravka u Atini imati i bilateralne sastanke, a grčkim privrednicima, predstavnicima gradova Atine i Barselone, kao i drugim grčkim zvaničnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track