VESIĆ: Simboli sa zgrade bivšeg Saveznog MUP biće ugrađeni u fasadu novog objekta
Foto: Dragana Udovičić

Rušenje zgrade u Kneza Miloša

VESIĆ: Simboli sa zgrade bivšeg Saveznog MUP biće ugrađeni u fasadu novog objekta

Beograd -

BEOGRAD - Kamena kapija i grb na zgradi bivšeg Saveznog MUP-a će biti sačuvani i nalaziće se na fasadi jednog od objekata stambeno-poslovnog kompleksa koji bude gledao ka Ulici kneza Miloša, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

- Želeli smo da sačuvamo obeležje nekadašnje države i drago mi je što smo uspeli u tome. Na prostoru između zgrada koje tu budu nikle, naći će se i tabla sa detaljima kada je zgrada podignuta, ko je bio idejni tvorac i kada je bombardovana – istakao je Vesić.

Kako prenose Novosti, gradske vlasti u prestonici nisu želele da obeležje stare države nestane i tražile su način da „buktinje” sačuvaju od zaborava. Zato su čelnici Beograda već mesecima pregovarali sa izraelskom firmom „AFI Jurop”, koja je kupila zgradu.Inicijativu da se „buktinje” sačuvaju, podneo je nedavno i Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije.

- Čim smo saznali da će uskoro početi rušenje zdanja Saveznog MUP-a, uputili smo molbu nadležnima da se grb na neki način sačuva. Nismo želeli da ovo državno obeležje završi na smetlištu. Prezadovoljni smo ovim rešenjem - ističe pukovnik Bora Ercegovac, predsednik udruženja Subnora.

Rušenje će trajati oko šest meseci, a izraelska kompanija „AFI Jurop”, vlasnik zgrade i investitor, planira da ovde izgradi 60.000 kvadratnih metara poslovnostambenog kompleksa.

Procenjena vrednost radova je 200 miliona evra.Zgradu bivšeg Saveznog MUP-a, država je prodala još 2007. godine i to za 29 miliona evra. Izraelski kupac je na građevinsku dozvolu, za objekat od skoro 36.000 kvadrata, čekao devet godina.

Naposletku, zdanje je prodao drugom investitoru, takođe iz Izraela.Objekat je projektovao projektantski biro Ministarstva unutrašnjih poslova FNRJ na čelu sa Ludvigom Tomorijem.

Zgrada je podignuta na uglu Ulice kneza Miloša i Drinske, a raščlanjena je u tri bloka, od kojih središnji ima dominantan položaj. Na centralnom mestu, na atici iznad portala, bio je postavljen grb FNRJ.

Bila je simbol moći države i partije, a njen monumentalizam, odgovarao je novoj ideologiji.Zdanje na samom ulazu u stari deo grada pogođeno je krstarećim raketama tokom NATO bombardovanja početkom aprila 1999. godine.

( Beoinfo/Večernje Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track