SRBI UKIDAJU DARVINA: Peticija protiv teze o nastanku čoveka

Skandal

SRBI UKIDAJU DARVINA: Peticija protiv teze o nastanku čoveka

Društvo -

Profesori, akademici, umetnici i sveštenici pokrenuli inicijativu da se revidira izučavanje teorije evolucije u školama i na fakultetima

Akademici, profesori, pravnici, doktori nauka, umetnici i sveštenici u Srbiji smatraju da britanski naučnik Čarls Darvin nije bio u pravu i poslanicima u Skupštini dostavili su peticiju za reviziju izučavanja njegove teorije evolucije u školama i na fakultetima.Ovu peticiju, koja je dostavljena i Ministarstvu prosvete, SANU i senatima Univerziteta, potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i univerzitetska profesora, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, 50 lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.Teolog Dimitrije Kalezić, jedan od potpisnika peticije, kaže da se više puta u istoriji pokazalo da nauka demantuje samu sebe, odnosno da već doneti naučni zaključci nisu tačni.- Nauka se menjala kroz vekove i nešto što se smatralo činjenicom danas je odbačeno, pa bi svakako i teoriju evolucije trebalo uzeti sa rezervom. Religija i nauka se ne isključuju, što dokazuje i najveći naučnik Nikola Tesla, koji je bio religiozan na svoj način. Verujem u to da je Bog stvorio zemlju, ali da se biljni i životinjski svet dalje razvijao, što je već u domenu nauke. Sa druge strane, teorija o nastanku čoveka od majmuna je neodrživa, jer ljudi imaju inteligenciju i dušu, a to se ne može razvijati iz nečega što ne postoji - smatra Kalezić.Doktor tehničkih nauka Nikola Babin kaže da je potpisao peticiju jer smatra da se o kosmosu i nastanku sveta još uvek malo zna, te da postojeće teorije to nisu u potpunosti razjasnile.- Svemir i sve što se dešava oko nas je veoma kompleksno i ne može se objasniti ni teorijom evolucije ni kreacionističkom teorijom. Mladima bi trebalo predočiti obe teorije, pa da oni, kada steknu uvid, sami donesu svoje zaključke - smatra Babin.Aleksandra Jerkov, članica skupštinskog Odbora za nauku, smatra da su „ove stvari rešene pre 150 godina“:- I bez ove peticije nam škole izgledaju kao sa početka 20. veka. Sada valjda hoće da nas vrate na početak 19. veka.

Čolićeva opet potpisalaMINISTARKA SMENJENA ZBOG DARVINAOvakva inicijativa ne predstavlja novost, budući da je još 2004. tadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić objavila dekret o izostavljanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog plana i programa za biologiju za osmi razred. Nakon ovog skandala, Čolićeva je bila prinuđena da podnese ostavku, ali je i ovu peticiju, kako kaže, sa zadovoljstvom potpisala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track