KOMEMORACIJA U SPOMEN NA PALE BORCE DRUGOG SVETSKOG RATA: Položeni venci na stratištu u Jajincima
Foto: Printscreen

Državna ceremonija

KOMEMORACIJA U SPOMEN NA PALE BORCE DRUGOG SVETSKOG RATA: Položeni venci na stratištu u Jajincima

Društvo -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na spomen obeležje na stratištu u Jajincima, gde se održava državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih u Drugom svetskom ratu.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Sloboda i nezavinost nemaju cenu i obećavam da ćemo ih čuvati bez obzira ne sve pritiske. Jajinci su bili jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi, koja je radila po "strašnoj" rutini - doručak, ručak , večera, spavanje, streljanje. I danas znamo šta je nacizam, zahvaljujući i Jajincima, Jadovnu, Prebilovcima, a to je dugoročno 'investiranje' u mržnju. Moramo da se sećamo i da se podsećamo na količinu smrti koja je ovde proizvedena", poručio je Vučić i dodao da dobro pamtimo, da zaboraviti ne smemo, kao što ne smemo ni stati na putu za bogatiju i srećniju Srbiju.

foto: Printscreen

Državnoj ceremoniji prisustvuju i predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda i opštine Voždovac. Skupu prisustvuju diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 20 država, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije i veliki broj ratnih veterana.

Na komemoraciji su i nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, potomci stradalih, predstavnici brojnih ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umetnosti, učenici beogradske osnovne škole iz Jajinaca, kao i veliki broj građana Beograda i čitavog niza gradova i mesta u Srbiji.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Nakon ceremonije polaganja venaca, koja će se odvijati uz najviše državne i vojne počasti, velikom broju srpskih i inostranih zvaničnika, kao i okupljenim građanima, obratiće se preživeli ustaškog logora, predsednik Udruženja logoraša i potomaka "Jasenovac" - sistem logora genocida u NDH Slavko Milanović i predsednik Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track