RODITELJI, ĐACI DOGODINE POLAŽU JOŠ JEDAN TEST: Testiranje se sprovodi isključivo na računaru
Foto: Dragana Udovičić

Više od 150 škola obavezalo se na ovu izmenu

RODITELJI, ĐACI DOGODINE POLAŽU JOŠ JEDAN TEST: Testiranje se sprovodi isključivo na računaru

Društvo -

BEOGRAD - PISA testiranje započinje 2. aprila 2018. i u njemu će učestvovati skoro 8.000 16-godišnaka iz 150 srednjih škola iz Srbije od ukupno 530. Škole su na to prvi put obavezane zakonom.

foto: Kurir

- PISA testiranje započinje 2. aprila 2018. i u njemu će učestvovati skoro 8.000 16-godišnaka iz 150 srednjih škola iz Srbije od ukupno 530. Osim što je uzorak porastao sa 5.000 na 8.000, pored standardnih kompetencija (matematička, jezička i naučna pismenost), ispitivaće se se i finansijska pismenost i globalne kompetencije. Testiranje će se realizovati u potpunosti elektronski, što zahteva ispunjenje odgovarajućih uslova koji se ostvaruju u saradnji škola i nacionalnog koordinatora za sprovođenje testiranja - kaže za list Marija Krneta iz Ministarstva prosvete.

Nacionalna koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji Dragica Pavlović Babić kaže da pripreme uveliko traju, kao i da je do januara neophodno izabrati škole koje će učestvovati.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Ona objašnjava da izabrane ustanove neće organizovati testiranje u isto vreme, već od početka aprila do sredine maja, ali da će svi đaci rešavati iste zadatke.

- U Srbiji ukupno ima oko 530 srednjih škola, od kojih je potrebno izdvojiti oko 150 tako da uzorak reprezentuje stvarno stanje, odnosno Srbiju u malom. Pri izboru se vodi računa o regionu u kojem se nalazi, o tipu škole, da li je gimnazija ili stručna škola, ali i o jeziku na kojem se odvija nastava – objašnjava Pavlović Babić i ističe da će izabrane škole biti obaveštene početkom februara, nakon čega će imati vremena da se pripreme.

Zakon obavezuje škole da učestvuju

Obavezu škole da učestvuje u nacionalnim i međunarodnim testiranju propisuje i Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji je 8. novembra usvojila Skupština Srbije.

Koliko je učešće u PISA testiranju važno, objašnjava Krneta. Ona kaže da donosioci obrazovnih politika svoje reformske odluke mogu da zasnivaju upravo na kvalitetnim statističkim podacima, sastavljenim na osnovu rezultata ove međunarodne provere postignuća.

foto: Marina Lopičić

- Značaj rezultata ovog međunarodnog testiranja za donošenje obrazovnih politika iziskuje visok nivo participacije svih aktera. Pored neophodnih priprema, kao što je informisanje i senzibilazija učesnika i obrazovne javnosti, obezbeđivanje neophodne opreme, obuke realizatora i slično, država je i u Izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju propisala obavezu da škole učestvuju u nacionalnim i međunarodnim testiranjima učeničkih postignuća - priča Marija Krneta.

Poslednje obavljeno testiranje srpskih učenika bilo 2012. godine

Ona objašnjava da su od poslednjeg PISA testiranja u kojem su đaci iz Srbije učestvovali (2012. godine), uvedeni obrazovni standardi, ishodni programi i opšte međunarodne kompetencije, odnosno mere koje mogu uticati na rezultate koje će učenici pokazati na narednom testiranju. Međutim, tu nije kraj pripremama za sledeću proveru.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

- Intenzivno se realizuju obuke pregledača i realizatora testiranja, a Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu sprovodi predispitne aktivnosti u skladu sa standardima i dinamikom koju propisuje OECED/e kao nadležni za PISA testiranje. Takođe, ove godine je realizovano PISA pilot testiranje u 40 škola - podseća ona.

Probno testiranje, u kojem je učestvovalo više od 2.000 učenika, održano je tokom aprila i maja ove godine, kako bi se proverile metrijske karakteristike testa i glavni nedostaci otklonili pre glavnog polaganja. Đaci su tada prvi put radili i test iz finansijske pismenosti, a celokupno testiranje je bilo putem računara.

Najveća međunarodna provera postignuća učenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se učenici koji napune 16 godina. Srbija učestvuje od 2001. godine, a u prethodnom krugu naši đaci ostvarili su do sada najbolje rezultate, iako su njihova postignuća i dalje ispod proseka. Srbija je tada zauzela 43. mesto od 65 zemalja. Međutim, kako su ranije istakli iz Ministarstva prosvete, suština učestvovanja nije definisanje naše pozicije u odnosu na druge države, već provera funkcionalnih znanja.

Đaci iz Srbije nisu učestvovali u PISA testiranje 2015. godine zbog kašnjenja potpisivanja ugovora sa OECD-om, koji realizuje istraživanje, sa pripremnim aktivnostima za njegovo sprovođenja, kao i zbog nerešenih finansijskih problema.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track