SVAKOG DANA PREVEZE SE VIŠE OD 7.000 PUTNIKA: Uvodi se gradska linija od Beograda do Pančeva?
Foto: Dado Đilas

GODINAMA IH MUČE GUŽVE

SVAKOG DANA PREVEZE SE VIŠE OD 7.000 PUTNIKA: Uvodi se gradska linija od Beograda do Pančeva?

Društvo -

PANČEVO - Pančevci žive na nepunih 20 kilometara od Beograda, ali oni koji koriste autobuski prevoz teško stižu do prestonice. Godinama ih muče gužve, jer je autobusa malo. Zato ih je obradovala najava da bi beogradski gradski prevoz mogao da produži linije do Pančeva. Do sada je urađena studija izvodljivosti.

Svakog dana na relaciji Pančevo - Beograd preveze se više od 7.000 putnika, a najveće gužve su u ranim jutarnjim satima i po podne kada se studenti i ljudi koji rade u Beogradu vraćaju kući.

U autobusu često nema slobodnog mesta za sedenje i zato neki više vole da rizikuju i odlučuju se za stopiranje. Za sve njih mnogo bi značio integrisani prevoz, jer sa beogradskim autobusima dobili bi mnogo više polazaka i veći broj novijih vozila.

U auto-transportnom preduzeću "Pančevo" ističu da im je u interesu da putnici budu zadovoljni, ali i da moraju da razmišljaju i o svom opstanku i finansijskoj dobiti koja u Studiji nije predviđena.

"U svakom slučaju s obzirom da se radi o liniji koja je profitabilna i komercijalna za ATP osnovna stvar je da naše preduzeće ne bude na gubitku i da prihod koji ostvaruje na toj liniji ne bude manji nego što je sad", kaže Nebojša Gajić, direktor ATP-a "Pančevo".

Da bi se dobijena studija o zajedničkom autobuskom prevozu i primenila u praksi neophodno je promeniti i određene zakonske regulative o komunalnim delatnostima između dva grada.

Za sad Pančevo i Beograd imaju samo potpisan ugovor o saradnji.

"Stručne službe iz Beograda i našeg grada analizirale su studiju i konstatovale su da tu postoje određeni nedostaci i da nisu uzeti u obzir baš svi aspekti koji bi u potpunsoti dali jasnu sliku o ekonomskoj opravdanosti i o zakonskoj osnovi integracije", kaže Gajić.

Dok se ne otklone brojni nedostaci i ne usklade zakonske regulative razdaljina od 18 kilometara između dva mosta od Tamiša do Dunava putnicima će se činiti većom, jer kad nema redovnog i udobnog prevoza svaki kilometar je mnogo duži.

(Kurir.rs/RTS/Foto: Dado Đilas/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track