CRKVA ZA ZATVORENIKE: Patrijarh osveštao hram Svetog Stefana Dečanskog u niškom zatvoru
Foto: Marina Lopičić

Imaju gde da se mole

CRKVA ZA ZATVORENIKE: Patrijarh osveštao hram Svetog Stefana Dečanskog u niškom zatvoru

Društvo -
NIŠ - Srpski patrijarh Irinej i episkop raško-prizrenski Teodosije osveštali su danas u krugu Kazneno-popravnog zavoda u Nišu paraklis u crkvi Svetog Stefana Dečanskog, a svečanosti je prisustvovao i ministar pravde Nikola Selaković, koji je najavio da će svi najveći KPZ dobiti svoje pravoslavne crkve.

Crkvu je 1934. godine podigao kralj Aleksandar Karađorđević, a osuđenici i zaposleni u niškom zatvoru radili su na njegovoj obnovi protekle tri godine. Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović rekao je da je u obnovi crkve učestvovalo oko 400 osuđenika i oko 100 zaposlenih.

"Za obnovu nismo koristili budžetska sredstva, već sredstva koje smo sami zaradili i donacije. Zaposleni su donirali sredstva za nabavku materijala, a radnja iz Kosovske Mitrovice poklonila je za crkvu carski presto", rekao je Grbović. On je naglasio da su crkvu oslikali sami osuđenici, iako se nikada ranije time nisu bavili.

Njih dvanaestoro, dodao je Grbović, na tome su radili pune dve godine. Ministar pravde Nikola Selaković je nakon osveštenja paraklisa izjavio da će svi najveći Kazneno-popravni zavodi u zemlji dobiti svoje pravoslavne crkve. Selaković je podsetio da je prošle godine urađena kapela u Centralnom zatvoru u Beogradu.

"U toku je projektovanje crkve Svetog Save u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu. Dobili smo i blagoslov episkopa kruševačkog za izgradnju crkve u Vaspitno-popravnom domu u tom gradu", kazao je Selaković.

On je istakao da bi izgradnja pravoslavnih hramova u većim zavodima u Srbiji trebalo da bude zaokružena izgradnjom hrama u Zavodu "Zabela" kod Požarevca.

"Kada je reč o manjim zatvorima, potrudićemo se da upriičimo prostor gde će moći da se vrši služba božja i ispoveda vera", izjavio je Selaković. Za zasluge u obnovi crkve Svetog Stefana Dečanskog, patrijarh Irinej uručio je upravniku niškog zatvora Aleksandru Grboviću orden Svetog Save drugog reda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track