DAČIĆ DONEO DAROVE: Puškomitraljeze, poklon Rogozina, dao Vojnom muzeju
Foto: Facebook Printscreen

Vredno oružje iz Drugog svetskog rata

DAČIĆ DONEO DAROVE: Puškomitraljeze, poklon Rogozina, dao Vojnom muzeju

Društvo -

BEOGRAD - Vojni muzej u Beogradu obogatio je danas svoju kolekciju sa sva puškomitraljeza, modela koje su u Drugom svetskom ratu koristili vojnici Crvene armije prilikom oslobađanja Beograda i ostalih delova Srbije.

Njih je muzeju darovao minisitar spoljnih poslova Ivica Dačić koji ih je na poklon dobio od potpredsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Rogozina. Reč je o sovjetskim puškomitraljezima PD-28, kalibra 7,62 x 54R i RPD-44, kalibra 7,62 x 39.

Dačić je, posle predaje oružja ministru odbrane Zoranu Đorđeviću, novinarima ispričao anegdotu kako je dobio te eksponate.

Kako je rekao, boraveći u radnoj poseti nakon završetka sednice Komiteta u ruskom gradu Suzdalju, na konferenciji za novinare koje su imali on i Rogozin, jedno od pitanja bilo je da li je bilo reči o naoružanju.

- Dok sam govorio da nismo o tome razgovarali, iza naših leđa ušla su četvorica sa ovim puškomitraljezima koji su bili u sanducima. Upitao sam o čemu se radi, na šta mi je Rogozin odgovorio kontrapitanjem, kako sam uopšte mislio da razgovaram s njim, a da ne bude naoružanja - prepričao je Dačić anegdotu.Đorđević je zahvalio Dačiću i Rogozinu na poklonu i rekao da će to obogatiti već veliku kolekciju srpskog Vojnog muzeja. Đorđević je Dačiću uručio maketu oficirske sablje, koju je ministar spoljnih poslova simbolično platio metalnim novčićem, objašnjavajući da to tako običaji nalažu.

(Foto: Facebook printscreen Ministarstvo odbrane Srbije i Vojska Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track