(FOTO) SLUŽIMO SRBIJI: Vojska Srbije danas slavi svoj dan
Foto: Tanjug Tanja Valič

Sećanje na Drugi srpski ustanak

(FOTO) SLUŽIMO SRBIJI: Vojska Srbije danas slavi svoj dan

Društvo -

BEOGRAD - Vojska Srbije danas obeležava svoj dan u znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka 23. aprila 1815. godine.

1 / 3 Foto: Tanjug Tanja Valič

Ministar odbrane Zoran Đorđević poručio da se Srbija sa sigurnošću može osloniti na svoju vojsku čiji će pripadnici uvek biti spremni da odgovore na najkompleksnije zadatke, kao i da će država ostati dosledna poziciji vojne neutralnosti.

"Građani Srbije veruju svojoj vojsci i vole je. Vojska je uvek bila i biće uz svoj narod, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu kao i uključenju naše države u evropske integracije", rekao je Đorđević sinoć na prijemu podovom Dana Vojske u Domu garde na Topčideru.

Đorđević je istakao da se i ove godine nizom akivonsti obeležava Dan Vojske Srbije 23. april, kao sećanje na dan kada je podignut Drugi srpski ustanak - Takovski ustanak. Tokom obeležavanja Dana VS uručena su odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izvedena je pocasna artiljerijska paljba, kao i promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde u Beogradu i Vojnog orkestra u Nišu, a u Vojnom muzeju na Kalemegdanu postavljena je izložba "Povlačenje preko Albanije i boravak na Krfu".

Pripadnicima Ministarstva odbrane i VS biće dodeljene godišnje nagrade za najbolji naucno-istraživacki projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad dok će na Spomenik neznanom junaku na Avali i u Takovu kod Gornjeg Milanovca biti položeni venci. Centralna proslava Dana Vojske Srbije i Dana pobede nad fašizmom biće organizovana 9. maja u Zrenjaninu i tom prilikom, jedinice VS izvešce pešadijski defile centralnim gradskim ulicama dok ce avijacija izvršiti prelet iznad Zrenjanina.

Danas će biti obeležena 201. godišnjica izbijanja Drugog srpskog ustanka. Državnu ceremoniju predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, i položiće venac Vlade Srbije u Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track