MARIĆEVI SPECIJALCI U PRIPRAVNOSTI: Nadoći će Kolubara, Tamnava, Ub, Ljig, Lim, Jadar i Južna Morava
Foto: Beta

Vodostaj se pomno prati

MARIĆEVI SPECIJALCI U PRIPRAVNOSTI: Nadoći će Kolubara, Tamnava, Ub, Ljig, Lim, Jadar i Južna Morava

Društvo -
Na svim vodotocima u Srbiji 5. do 8. marta očekuju su veći i umereni porasti vodostaja.

BEOGRAD - Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti, posebno specijalni timovi za spasavanje i rad na vodi, saopštio je danas MUP Srbije, povodom najave da se u Republici narednih dana očekuju obilne padavine, praćene zahlađenjem.

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u noći između 5. i 6. marta očekuju se padavine, naročito na jugozapadu i zapadu zemlje, u Sremu, Šumadiji i području Beograda. Na svim vodotocima u Srbiji 5. do 8. marta očekuju su veći i umereni porasti vodostaja.

Veće poraste treba očekivati na Kolubari, Tamnavi, Ubu, Ljigu, Limu, Jadru i gornjem toku Južne Morave, a umerene na banatskim vodotocima, Jasenici, Kubršnici, slivu Zapadne Morave sa pritokama kao i na Mlavi, Peku i Timoku, navodi se u saopštenju.

Sektor za vanredne situacije obavestio je okružne, gradske i opštinske štabove za vanredne situacije da preduzmu sve operativne i preventivne mere u okviru jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja, naročito na preduzimanju mera na odbrani od poplava na vodotokovima drugoga reda i sprečavanja pojave "urbanih poplava".

Potrebno je preventivno obići kritične lokacije na vodotokovima drugoga reda, preduzeti adekvatne mere na otklanjanju nedostataka kao što su propusti, mostovi. Takođe, treba sprečiti moguća zagušenja proticajnih profila vodotokova i preventivno očistiti sva slivna mesta na gradskim kanalizacionim sistemima, u saradnji sa inspekcijskim i komunalnim službama jedinica lokalnih samouprava, navodi MUP u saopštenju.

Tomić: U Srbiji trenutno nema vanrednih situacijaPomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Bojan Tomić izjavio je danas da trenutno u Srbiji nema uvođenja vanredne situacije zbog padavina. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je juče da će u četvrtak i petak vodostaji gornjeg toka Zapadne Morave prevazići upozoravajuće nivoe zbog obilnih padavina. Kako se navodi u hidrometeorološkom upozorenju na sajtu RHMZ-a, na gornjem toku Zapadne Morave s pritokama vodostaji će tokom četvrtka i petka previzići upozoravajuće nivoe, dok će gornji tok Južne Morave dostići taj nivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track