NADA ZA MNOGE MALIŠANE: Dr Marić matičnim ćelijama prvi put u Srbiji operiše nepokretno dete!
Foto: Facebook

Besplatne operacije za nepokretne

NADA ZA MNOGE MALIŠANE: Dr Marić matičnim ćelijama prvi put u Srbiji operiše nepokretno dete!

Društvo -
NOVI SAD - Prva operacija u Srbiji kojom će se detetu paraplegičaru oštećenja kičmene moždine tretirati transferom matičnih ćelija biće obavljena u subotu, 26. decembra pod rukovodstvom doktora Dušana Marića, pionira u lečenju matičnim ćelijama u Srbiji.

Ta besplatna operacija prva je u okviru humanitarnog pilot projekta tokom koje će tim doktora Marića u narednom periodu regenerativnom medicinom pomagati pacijentima obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

Doktor Dušan Marić rekao je da je cilj projekta da pomogne ljudima koji do pomoći ne mogu da dođu usled nedostatka novčanih sredstava i da će operacije raditi besplatno "bez ikakvih interesa i uslovljavanja".

"Dete koje ćemo u subotu operisati je paraplegičar, a ne mora nepokretno da provede ostatak života”, kazao je Marić. Dodao je da će u subotu, pored te intervencije, biti obavljeno još dve transplantacije matičnih ćelija kod oštećenja hrskavice kod sportista, a da jedna ovakva procedura u inostranstvu košta između 36.000 i 40.000 evra.

Transfer matičnih ćelija kosne srži u oštećenje kičmene moždine dosad se nije radio u Srbiji, a izvodi se tako što se matične ćelije izoluju iz srži kosti, nakon čega se pripremaju i pod kontrolom rendgena ubrizgavaju na mesto oštećenja.

Sama intervencija ne traje više od sat vremena, a operacija u subotu biće izvedena bez asistencije stranih stručnjaka iz oblasti regenerativne medicine. Uz Dušana Marića, stručni tim činiće doktor zadužen za pripremu matičnih ćlija Džihan Abazović.(Beta/Bebac)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track