ODBOR ZA ZDRAVLJE: Osuđujemo napade na lekare
Foto: Shutterstock

Skupština Srbije

ODBOR ZA ZDRAVLJE: Osuđujemo napade na lekare

Društvo -
BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu osudio je danas učestale fizičke napade na zaposlene u zdravstvenom sistemu i zaključio da je u cilju sprečavanja takvih napada potrebno uspostaviti najviši nivo krivično-pravne zaštite.

Na sednici tog odbora rečeno je da napadi na zdravstvene radnike nisu noviji problem već da se svakodnevno dešavaju dugi niz godina. Članovi odbora, kao i predstavnici ministarstava zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova složili su se da je potrebno veće angažovanje svih u društvu na prevenciji napada na lekare, medicinske sestre i druge zaposlene u zdravstvu, preko edukacije i izmene krivičnih zakona.

Na sednici je rečeno i da je potrebno preduzeti kampanju u kojoj se neće samo govoriti o pravima pacijenata, već da je potrebno obostrano medjusobno uvažavanje pacijenata i zdravstvenih radnika, u cilju dodobrobiti čitavog zdravstvenog sistema. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić kazao je da je to ministarstvo pokrenulo inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika i da insistira na tome da svi koji fizički "krenu" na zdravstvene radnike budu privedeni urgentno i najstrože kažnjeni. On je naveo podatak da je prošle godine prijavljeno svega 12 napada na zdravstvene radnike, ali da je taj broj sigurno mnogo veći.

Sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ;Milorad Todorović kazao je da je prema podacima tog ministarstva u prošloj godini 164 lekara opšte prakse bilo oštećeno po Krivičnom zakoniku, 129 lekara specijalista, 370 medicinskih sestara i 19 stomatologa. "Mi nemamo procedure reagovanja, reakcije društva i države na bilo koju društvenu pojavu i to je naš veliki problem. Razvijene zemlje se ne plaše da pričaju o problemima. Čak i po podacima o broju registrovanih nasilja u porodici ispada da smo mi bezbedni, jer Austrija ima duplo više prijava", kazao je on. Prema njegovim rečima, pooštravanje zakonskih kazni za napadače ne bi dovelo do smanjenja napada jer više od polovine izvršioca imaju psihijatrijske probleme.

On je kazao da je potrebna i bolja kontrola evidencije u zdravstvenim ustanovama o svim i verbalnim i fizičkim napadima od strane pacijenata. Članovi Lekarske komore i sindikata zaposlenih u zdravstvu predložili su danas i da se zdravstvenim radnicima da status službenog lica radi njihove bolje zaštite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track