Osnovan Naučno-tehnološki park Beograd

Ministarstvo prosvete, Grad Beograd i Beogradski univerzitet

Osnovan Naučno-tehnološki park Beograd

Društvo -
Za tri do četiri godine u kompleksu na Zvezdari trebalo bi da posluje oko 100 tehnološki razvojnih kompanija sa oko 1.000 inženjera

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete, Grad Beograd i Beogradski univerzitet potpisali su danas Ugovor o osnivanju "Naučno-tehnološkog parka Beograd", koji bi trebalo da okupi inovativne, tehnološki razvojne kompanije i zaposli mlade naučnike, a time i ubrza tehnološki razvoj zemlje.

Ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću "Naučno-tehnološki park Beograd" potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, gradonačelnik Siniša Mali i rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević. Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora, za tri do četiri godine u kompleksu na Zvezdari trebalo bi da posluje oko 100 tehnološki razvojnih kompanija sa oko 1.000 inženjera.

Ministar Verbić rekao je da je reč o istinski velikom projektu čija se veličina ne ogleda toliko u novcu, koliko u posvećenosti da postoji park koji će omogućiti višestruko vraćanje uloženog truda i znanja."Naučno-tehnološki park mora da bude mesto gde velike kompanije žele da uđu, jer imaju stimulativno okruženje i druge kompanije sa kojima mogu da razmenjuju resurse i ideje", rekao je Verbić.Ističući da se svi moraju starati o "Naučno-tehnološkom parku Beograd", jer ih "nemamo 100, nego samo jedan", Verbić je naveo da je u Srbiji danas teško biti preduzetnik, a verovatno još teže biti naučnik.

"Zato pravimo Naučno-tehnološki park - da ljudi koji imaju ideje, dobiju neophodnu pomoć da naprave biznis-planove, a potom i proizvode", rekao je Verbić uz napomenu da iza velikih NTP u svetu uvek stoje jaki univerziteti.

Gradonačelnik Beograda podsetio je da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka počela pre 26 godina, ali da će tek sada biti priveden nameni, odnosno zaposliti mlade koji se bave inovativnim tehnologijama, što će sprečiti i odliv mozgova iz zemlje.Očekuje se, rekao je Mali, da u narednih nekoliko godina u tom kompleksu bude zaposleno oko 1.000 inženjera i bude aktivno oko 100 kompanija koje se bave inovacionim tehnologijama. Navodeći da je uzor za NTP u Beogradu bio Naučno-tehnološki park iz Ljubljane, Mali je naveo da je želja nadležnih da studenti i mladi u Parku realizuju ideje i pronađu posao.Njima će, dodao je, biti omogućene i usluge biznis inkubatora, koji će stvoriti uslove da oni koji imaju ideje dobiju i mogućnost da započnu biznis, što je model koji već postoji u biznis inkubatoru u Beograđanki.

"Sastavni deo Parka je i program inkubacije start up kompanija u IT sektoru, a Grad planira značajno da pomogne mladima da započnu biznis. Naša podrška ovom programu doprineće osnivanju znatnog broja malih preduzeća, a time i zapošljavanju mladih", smatra gradonačelnik. Razvoj Parka je, dodao je, kompleksan posao i traži saradnju i posvećenost države, lokalne samouprave i univerziteta.

"Ovo je šansa da najboljim studentima i ljudima koji imaju ideje pokažemo da mogu da ostanu u Beogradu i Srbiji i da tu mogu da ostvare svoje snove", podvukao je Mali.Rektor BU Vladimir Bumbaširević je naveo da NTP "Beograd" treba da pruži podršku inovacionoj delatnosti na Univerzitetu i omogući komercijalizaciju inovacija.Bumbaširević je izrazio nadu da će NTP Beograd postati funkcionalan za kratko vreme i da će se stvoriti uslovi za osnivanje velikog broja preduzeća. Za BU je, dodao je, značajno što će NTP pružiti mogućnost za zajednički rad na istraživanjima sa inovativnim, razvojnim kompanijama, što će dati veći doprinos konkurentnosti privrede i povećati izvoz Srbije.

Zadatak parka je da upravlja izgrađenim kompleksom na Zvezdari gde bi trebalo da počnu sa radom kompanije koje se bave novim tehnologijama, kako domaće, tako i strane, a kako bi se stvorili uslovi za komercijalizaciju inovacija i razvoj ekonomije zasnovane na znanju.Istovremeno, NTP "Beograd" treba da stvori uslove za osnivanje i razvoj većeg broja start-up preduzeća koristeći metodologiju koja je već razvijena na tehničkim fakultetima u Beogradu.

Kompleks na Zvezdari u Veljka Dugoševića 54 počeo je da se gradi pre 26 godina, a izgrađeno je pet objekata u sivoj fazi i ta gradnja je zaustavljena početkom 90-ih.Izgradnja je nastavljena 2010. godine, kada je tadašnje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo sredstva iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i gradski menadžer Goran Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track