PONOSNI ŠTO SU MUSLIMANI U SVOJOJ ZEMLJI: Obeležena 148 godišnjica Islamske zajednice Srbije
Foto: Tanjug Rade Prelić

Prijem u Bajrakli džamiji

PONOSNI ŠTO SU MUSLIMANI U SVOJOJ ZEMLJI: Obeležena 148 godišnjica Islamske zajednice Srbije

Društvo -

Beogradski i vojni muftija Mustafa Jusufspahić izrazio je zadovoljstvo što je, kako je rekao, Srbija još pre 148 godina, prepoznala prava muslimana

BEOGRAD - Prijemom u Bajrakli džamiji Islamska zajednica Srbije (IZS) obeležila je danas 148 godina postojanja te verske zajednice, a skup su obeležile nade da će naredne godine ili 2018. biti rešeno formalno pravno pitanje njihovog statusa.

Prijemu u Bajrakli džamiji prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora, crkava i verskih zajedinica.

Obraćajući se prisutnima, muftija niški Eldin Ašćerić je rekao da se i ova godišnjica dočekuje u pravno neizvesnom stanju i izrazio nadu da će naredne, a u godini obeležavanja 150-te godišnjice svakako to pitanje biti rešeno, te da će ta verska zajednica dobiti potvrdu svog punog pravnog legitimiteta.

Foto: Tanjug Rade Prelić
Foto: Tanjug Rade Prelić

''Islamska verska zajednica će nastaviti da kroz manifestaciju Dani islamske zajednice iz godne u godinu čuva pomen na ovaj dan na tekovinu našeg društva, države. Ponosni smo na to što smo muslimani u svojoj zemlji, što naša zemlja priznaje i prepoznaje muslimane kao svoje građane. Trudićemo se da u narednom periodu povećamo i poboljšamo poziciju Islamske zajednice u našem društvu'', poručio je Ašćerić.

On je podsetio da je još 18. maja 1868, u vreme Mihajla Obrenovića, Državni savet doneo ukaz o priznanju islama kao zakonite religije u savremenoj Srbiji.

Beogradski i vojni muftija Mustafa Jusufspahić izrazio je zadovoljstvo što je, kako je rekao, Srbija još tada, pre 148 godina, prepoznala prava muslimana.

Jusufspahić koji je pročitao deo Kurana naveo je da su u Vojsci Srbije otvorena dva molitvena prostora posle 74 godine komunizma, neverstva, ateizma i antiteizma.

Foto: Tanjug Rade Prelić
Foto: Tanjug Rade Prelić

''I danas imamo te neke ljude kojima smeta vera, naše opredeljenje da verujemo da, budemo vernici'', rekao je Jusufspahić.

Direktor Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević izrazio nadu da će biti rešeno formalno pravno pitanje statusa.

''To želimo i mi u državi, odnosno Vlada Srbije, i žao mi je što zbog određenih nesporazuma do sada to pitanje nije rešeno. Nadajmo se da će biti rešeno na opšte zadovoljstvo i da će svi predstavnici i članovi islamske zajednice u Srbiji biti zadovoljni'', rekao je Radojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track