PREDRAG MARIĆ: Srbija ima najmanje vatrogasaca u regionu!
Foto: Fonet

Heroji Srbije

PREDRAG MARIĆ: Srbija ima najmanje vatrogasaca u regionu!

Društvo -
Nadam se da će se finansijski problemi rešiti i da će biti povećan broj vatrogasaca, ali i da će biti uveden novi oblik civilne zaštite", rekao je Marić i dodao da ohrabruje interesovanje za poziv vatrogasca i da se za svako radno mesto javlja tri do četiri kandidata

BEOGRAD - Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da Srbija, zbog nedostatka sredstava, ima najmanje vatrogasaca u regionu, a da je prosek starosti vatrogasnih vozila 25 godina.

Na skupu o zaštiti od požara u Beogradu, Marić je rekao novinarima da Srbija ima oko 3.100 vatrogasaca, umesto 7.000 i da zbog nedostatka sredstava ne može da se zaposli još vatrogasaca.

"Iskreno verujem da su vatrogasci u Srbiji heroji. Činjenica je da ih ima najmanje u regionu. Činjenica je da rade s vozilima starim 25 godina, a da je, s druge strane, činjenica da su tolike hiljade ljudskih života spasili. I to je jedna vrsta humanosti i patriotizma", kazao je Marić na skupu u Privrednoj komori Srbije.

On je kazao da su poslednja vozila kupljena 2007. godine i dodao da bi sa 10 miliona evra na godišnjem nivou mogao da se pokrije veliki deo nabavki, uključujući i vatrogasna vozila.

"Nadam se da će se finansijski problemi rešiti i da će biti povećan broj vatrogasaca, ali i da će biti uveden novi oblik civilne zaštite", rekao je Marić nakon konferencije "Zaštita od požara kao značajan aspekt razvoja sistema zaštite i spasavanja".

On je naveo da ohrabruje interesovanje za poziv vatrogasca i da se za svako radno mesto javlja tri do četiri kandidata. Marić je ukazao da građani Srbije nisu sasvim spremni za zaštitu od požara, jer je Srbija u procesu edukacije izgubila više od 30 godina i da deca u školama ne uče kako da se sačuvaju.

"Sasvim sam ubeđen da ćemo 2015. godinu sačekati s boljom situacijom. Razlog za optimizam vidim u tome da ulazimo u izmenu Zakona o vanrednim situacijama, da potpuno hočemo da redefinišemo budžetski fond za vanredne situacije", kazao je Marić.

On je kazao da je potrebno pooštriti kaznenu politiku, proširiti ovlašćenja sektora za vanredne situacije, ali i više uključiti građane u akcije spasavanja.

Današnja stručna konferencija uvod je u obeležavanje 180 godina zaštite od požara u Srbiji i 150 godina od osnivanja prve vatrogasne čete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track