PRIVILEGOVANI: Izvršitelji zarađuju i do 300.000 evra!
Foto: Dado

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio

PRIVILEGOVANI: Izvršitelji zarađuju i do 300.000 evra!

Društvo -
Telo Vlade Srbije upozorava da državna preduzeća daju poslove privatnicima mimo Zakona o javnim nabavkama, što vodi velikim zloupotrebama

BEOGRAD - Savet za borbu protiv korupcije objavio je izveštaj o reformi pravosuđa, u kojem je Vladi Srbije skrenuo pažnju na ogromne nepravilnosti u radu privatnih izvršitelja.Omogućeno im je sticanje visokog profita, a pojedinci od državnih preduzeća naplate i do 300.000 evra, dok zauzvrat država ne dobija ništa osim poreza.Država ništa ne dobija- Za radnje za koje su ranije naplaćivane sudske takse sada se plaća nagrada i naknada troškova izvršiteljima u skladu sa tarifom koju propisuje ministar (Nikola Selaković, prim. aut.), a izvršitelji plaćaju samo porez. Za komunalne predmete su monopolisti, tako da je njihov položaj izuzetno privilegovan i uz visoku tarifu omogućava im visok profit - navodi se u izveštaju:- Ne postoji pravilo da su izvršitelji dužni da u republički budžet uplaćuju deo nagrade, iako im je povereno javno ovlašćenje, već kao i svi drugi preduzetnici samo plaćaju porez.Istovremeno, Savet ukazuje i da državna komunalna preduzeća prilikom izbora izvršitelja ne primenjuju Zakon o javnim nabavkama jer je Komora izvršitelja u svom kodeksu navela da se za angažovanje ne primenjuje pomenuti zakon.- To otvara prostor za nesagledivu korupciju. Izbor izvršitelja i broj predmeta koji im se dodeljuje zavisi od čelnika preduzeća - navode u Savetu.Ispitati direktoreU ovom izveštaju su posebno navedeni primeri moguće korupcije na teritoriji Beograda. Istraživanje Saveta uključilo je šest preduzeća - „Infostan“, „Telekom Srbije“, „Elektrodistribucija Beograd“, „Parking servis“, „Gradske pijace“ i „Pogrebne usluge“. Zaključeno je da nijedno ne sprovodi javne nabavke prilikom izbora izvršitelja, kao i da se predmeti ne raspoređuju jednako. Posebno je zanimljiv slučaj „Infostana“, koji je samo jednom izvršitelju dodelio 6.057 predmeta i predujam od 30 miliona dinara, dok je drugi dobio 1.012 predmeta i predujam od 4,8 miliona dinara. Svi kasnije imenovani izvršitelji dobili su znatno manje predmeta.U Savetu smatraju da nadležni organi treba da ispitaju veze čelnika svih komunalnih preduzeća u Srbiji sa izvršiteljima, kojima se dodeljuje najveći deo predmeta jer postoji velika mogućnost korupcije.

Saša JankovićIZVRŠITELJI PRIMANJIMA UGROŽAVAJU GRAĐANEZaštitnik građana Saša Janković saopštio je juče da visine nagrada i naknada za rad izvršitelja ugrožavaju egzistenciju građana lošeg materijalnog stanja. Takođe, ombudsman je ukazao da je potrebno pojačati kontrolu rada izvršitelja.„Infostan“, „Telekom“ i „Parking servis“NIGDE NISMO POGREŠILI U IZBORU IZVRŠITELJAU „Infostanu“ kažu da postupaju u skladu sa mišljenjem Komore izvršitelja, po kome izvršitelji moraju da budu izuzeti iz primene Zakona o javnim nabavkama. U „Telekomu“ navode da postupke izvršenja dodeljuju izvršiteljima nadležnim za „Telekom“. „Parking servis“ ističe da su od Komisije za zaštitu prava ponuđača dobili potvrdu da nije potrebna javna nabavka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track