ISPOVEST SINA AGENTA CIA U BG: Dok smo skupljali kestenje on je ostavljao poruke
Foto: Profimedia

NEWSWEEK EKSKLUZIVNO

ISPOVEST SINA AGENTA CIA U BG: Dok smo skupljali kestenje on je ostavljao poruke

Društvo -
Skot Džonson u svojoj knjizi „Cijino detinjstvo“, čije delove prenosi Njuzvik Srbija, opisuje odrastanje u Beogradu i život uz oca Kita, zaposlenog u CIA

BEOGRAD - Skoti, ja sam špijun. Kao Džejms Bond. Jednostavno, ja sam špijun u CIA - ovim rečima je svojevremeno Kit Džonson priznao sinu, tada tinejdžeru, svoj dvostruki život. I time ga zauvek obeležio.Skot Džonson nedavno je objavio knjigu „Cijino detinjstvo“, u kojoj govori o odrastanju u Beogradu, Dubaiju, Delhiju, svom ocu Kitu i njegovom misterioznom poslu, a magazin Njuzvik vam u najnovijem izdanju ekskluzivno prenosi najzanimljivije delove.Sumnje prisutneNaznake su oduvek bile tu - stalne selidbe, život u inostranstvu, različiti poslovi koje je radio i jezici koje je učio, pa zaboravio. Sumnje su uvek bile prisutne, ali odrastajući u maloj kamenoj kućici u srcu diplomatske četvrti u Beogradu početkom osamdesetih, Skot je bio uveren da je njegov otac uvaženi američki diplomata u Jugoslaviji.- Nisam shvatao zašto smo stalno u pokretu, ali otac mi je govorio da radi za Stejt department i da je to sastavni deo njegovog posla. Odrastanje u Beogradu obeležile su šetnje sa ocem i našem psom Djukom, ali i prijemi, kokteli, ambasade... - priseća se Džonson lepih dana u Beogradu.Duboka depresijaJedno od njegovih najživljih sećanja iz tog doba je žuta lipa i kesten koje je sedmogodišnji Skot posmatrao kroz prozor i kestenje koje je skupljao i pekao sa ocem. Tek mnogo godina kasnije Skot je saznao da se kod starog kestena nalazila šupljina u kojoj je otac ostavljao neke obaveštajne podatke zapakovane u sivi paketić. Odrastanje u Beogradu delovalo je idilično, međutim, istina je jednog dana morala da izađe na videlo poput duha iz boce. Kada je Skot bio tinejdžer, otac mu je priznao da zapravo vodi dvostruki život i da je agent CIA.- Shvatio sam da od sada moram da lažem za oca, da je njegov dvostruki život postao i moj. Nisam mogao da se izborim sa tom činjenicom i bio sam u dubokoj krizi - priznaje Skot u knjizi. Iz depresije, ali i finansijskih problema, Skota je spasao posao novinara.

Pratite Kurir i na Viberu(J. P.)

Zaposlio se u NjuzvikuNOVINARSTVO JE SLIČNO ŠPIJUNIRANJUU dubokoj egzistencijalnoj krizi Skot Džonson obreo se u Parizu, u redakciji nedeljnika Njuzvik. Priznaje da nije tada znao šta je novinarski posao, ali je želeo da proba. Međutim, iskusni urednici odmah su shvatili da je Džonsonov otac špijun.- Novinarstvo nije toliko različito od špijuniranja. Vi niste toliko različiti od svog oca. Poenta novinarstva je u dobijanju poverenja ljudi. Ako ih jednog dana izneverite, izneverićete i sebe - rekli su mu tada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track