BURA U PRIŠTINI ZBOG RAMPE U SAVETU EVROPE Albanci priznali: Kurti nonšalantan, predsednik Vučić bio diplomatski VEOMA AKTIVAN!
Foto: Beta/Đorđe Cmiljanić, AP/Boris Grdanoski

BESNI NA PRIVREMENE VLASTI

BURA U PRIŠTINI ZBOG RAMPE U SAVETU EVROPE Albanci priznali: Kurti nonšalantan, predsednik Vučić bio diplomatski VEOMA AKTIVAN!

Politika -

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši izjavio je, nakon neuspeha Kosova po pitanju zahteva za članstvo u Savetu Evrope, da Priština za razliku od Srbije nije bila aktivno u poslednje tri nedelje, kao i da je reputacija kosovskog premijera Aljbina Kurtija u međunarodnoj zajednici kao čoveka koji ne drži reč postala problem za Kosovo, prenosi Gazeta blic.

Kako je kazao za lokalne medije, glavni krivac za neuspeh oko prijema takozvang Kosova u Savetu Evrope je visoka aktivnost srpskog predsednika Aleksandra Vučića na međunarodnom planu, dok su se, za razliku od njega, sadašnji lideri kosovskih Albanaca nonšalantno ponašali.

Arben Gaši
foto: Youtube Printscreen

- Problem je u tome što su vlada Kosova i institucije ćutale, dok su Vlada Srbije i predsednik Srbije bili veoma aktivni. Predsednik Srbije je posetio Francusku gde se susreo sa francuskim predsednikom, a imao je i susrete sa liderima Nemačke i Italije. U međuvremenu, naš predsednik i premijer ništa po tom pitanju nosu uradili. Čini se da su izgubili zamah sa ove tri države i stvorena je nova situacija - rekao je Gaši.

On je kazao da vlada Kosova kontinuirano pravi greške, rekavši da te greške nanose štetu Kosovu.

- Da smo bili aktivniji, direktniji u komunikaciji sa francuskim predsednikom, nemačkom kancelarkom i premijerom Italije, prilično sam optimista da bismo imali drugačiji rezultat - smatra Gaši.

Da su zvaničnici Kosova bili aktivniji, direktniji u komunikaciji sa francuskim predsednikom, nemačkom kancelarkom i premijerom Italije, rezultat bi, verovatno bio drugačiji, smatra Gaši.

- Ali, sada smo pred stvorenom situacijom i mislim da je Vlada Kosova kontinuirano pravila greške i ove greške nanose štetu Kosovu. Ugled Vlade Kosova, posebno premijera Kurtija pred međunarodnom zajednicom je reputacija osobe koja ne drži svoju reč i reputacija osobe koja je neprekidno obmanjivala i obećavala ili sklapala dogovore sa Evropskom unijom i kada je došao na Kosovo nije ih primenjivao. Ovakva reputacija se pretvorila u problem Kosova - rekao je Gaši.

Ukazao je i na to kako je započeo proces da nacrt statuta Zajednice unet kao uslov za članstvo u Savetu Evrope.

- Nacrt statuta kao uslov predložili su prvo srpski poslanici, zatim pojedini italijanski poslanici i pojedini francuski poslanici u Političkom odboru i u drugim odborima - kazao je Gaši.

Komentarišući pismo koje je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala poslala predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Gaši kaže da je to pismo, osim što ima pogrešan sadržaj, upućeno pogrešnoj osobi.

- Pismo je upućeno predsedniku Parlamentarne skupštine, što je greška jer je Parlamentarna skupština Saveta Evrope završila svoj posao, trebalo je da bude upućeno Komitetu ministara. Ali, na Komitetu ministara se odluke donose u pojedinačnim vladama država, pa je bilo potrebno komunicirati sa vladama i ministarstvima, u konkretnom slučaju u Francuskoj, bilo je potrebno komunicirati sa predsednikom u Nemačkoj sa kancelarom - naveo je.

Kako kaže, sadržaj je pogrešan jer su u poslednjem trenutku ponudili nešto sasvim drugo, kao i da je to što je ponuđeno neusaglašeno sa međunarodnim partnerima.

Govoreći o eventualnim prevremenim izborima na Kosovu, Gaši je kazao da je DSK spreman za izbore u svakom trenutku, uprkos činjenici da neće glasati za raspuštanje Skupštine

"Od danas smo spremni da idemo na izbore, ne glasamo za raspuštanje Skupštine Kosova jer nam je potreban politički motiv, a politički motiv je Kurtijeva ostavka. Vreme izbora je pitanje dana, ako pogledate matematički, imamo još mesec i po dana da radimo u Skupštini Kosova, pa idemo na odmor. Nova sednica počinje krajem septembra, a u avgustu će biti svakako raspisani izbori. Datum održavanja izbora trebalo bi da bude objavljen najkasnije do 15. septembra. U čemu je razlika, šta građani Kosova time dobijaju? Ili samo hranimo ego Aljbina Kurtija", rekao je Gaši.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track