SINDIKATI ODBILI POTPISIVANJE UGOVORA: Ministar nam je postavio ultimatum!
Foto: Beta

I dalje bez dogovora

SINDIKATI ODBILI POTPISIVANJE UGOVORA: Ministar nam je postavio ultimatum!

Društvo -
Sindikati su zahtevali da se potpisivanje tog ugovora odvoji od sporazuma o stečenim uslovima za prekid štrajka, zato što poseban kolektivni ugovor nije jedini štrajkački zahtev prosvetara

BEOGRAD - Danas nije potpisan poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika između Minitarstva prosvete i reprezentativnih sindikata prosvete jer je ministar prosvete sindikatima postavio ultimatum da taj ugovor može potpisati samo ukoliko se prekine štrajk i normalizuje nastava, saopštili su sindikati.

Sidnikati ističu da je predlog tog ugovora podržala Vlada Srbije 27. januara, a da su danas posle dva sata, pregovori prekinuti jer jer su ih predstavnici sindikata napustili. Sindikati su zahtevali da se potpisivanje tog ugovora odvoji od sporazuma o stečenim uslovima za prekid štrajka, zato što poseban kolektivni ugovor nije jedini štrajkački zahtev prosvetara.

U saopštenju se navodi da je svim kolektivnim ugovorima juče prestala važnost, izuzev onim koji su u skladu sa novim zakonima.Tako su prosvetni radnici ostali bez starog, a novi ugovor nisu dobili. To znači, ističe se u saopštenju, da im voljom ministra prosvete, predstoji još dug štrajk u borbi za njihova prava.

Prema navodima saopštenja, dok su sindikati uporno insistirali na prvom zahtevu, koji se tiče popravljanja materijalnog položaja prosvetnih radnika, ministar je to odbijao i tražio da se izađe iz štrajka. Sindikati su zahtevali da zajednička komisija u postojećem budžetu Ministarstva prosvete pronađe eventualne uštede, koje bi se preusmerile na plate.

Ministar je odgovorio: „Ne dam ništa iz prosvetnog budžeta! Ako nastava ne može da se realizuje, zaposleni ne treba da dobiju poseban kolektivni ugovor, ističe se u saopštenju. U saopštenju se laže da je posle takvog stava ministra prosvete, sindikatima jedino preostalo da napuste pregovore.Ministar može voditi politiku minimalnih plata u prosveti i on to i radi, ali, kako su saopštili sindikati, ne može od čelnika reprezentativnih sindikata tražiti saveznika i potpis za tu svoju politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track