SLIKA KOJA JE PODELILA SRBIJU I REGION: Pogledajte pažljivo ovu Kosovku devojku...
Foto: Facebook

Kontroverzno delo

SLIKA KOJA JE PODELILA SRBIJU I REGION: Pogledajte pažljivo ovu Kosovku devojku...

Društvo -
Umetnik kaže da je tom slikom želeo da isprovocira i Srbe i Albance i da ih natera na razmišljanje

Umetnik Milorad – Mića Stajčić usudio se na jedan veoma hrabar korak kada je na izložbi u Prištini prvi put prikazao obradu slike “Kosovka devojka” na kojoj su akteri slike obučeni u albansku nošnju.

On kaže da je tom slikom želeo da “isprovocira i Srbe i Albance” i da ih natera na razmišljanje. I uspeo je, naravno. Niko ko je video ovu sliku nije ostao ravnodušan, a komentari… Možete i zamisliti.

"Slika “Kosovka devojka” je jedan od simbola i ikona srpstva. Kosovo se uvek predstavlja kao kolevka i srce Srbije, a ja sam razmišljao zašto je to tako. U realnosti kad god čujem reč “Kosovo” uvek osećam neku teskobu i tamo žive Albanci. Pa zašto je onda sve to i dalje simbol Srbije? Zbog toga je bilo logično da stavim “Kosovku devojku”, srpsku ikonu, u novu relaciju i paralelnu dimenziju, pa su likovi na slici u albanskim nošnjama", kaže on.

Stajčić ima svoje mišljenje i odnosu koji bi Albanci mogli da imaju prema njegovom delu.

"Ideja je da srpsku stranu navedem na premišljanje o simbolima koje koriste po tradiciji i istoriji, a razmišljao sam i o Albancima i njihovoj situaciji. Pretpostavljam da učitelji u osnovnim školama ne kažu deci: “Mi smo proterali Srbe”, već im sigurno kažu da su oni tu odavno. Za Albance bi ovo delo bila neka paralelna dimenzija i istorija koju bi oni možda prezentovali sami sebi", rekao je Stajčić.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track