SRPKINJA IZ LIBIJE: Džihadisti nas ne diraju, ljubazni su prema nama
Foto: REUTERS

Ovo je istina Srpkinja iz Libije demantuje vest CNN o kidnapovanju medicinskih radnika

SRPKINJA IZ LIBIJE: Džihadisti nas ne diraju, ljubazni su prema nama

Društvo -
Lepo im Jelena Stojanović, zaposlena u bolnici Ibn Sina, kaže da Srbi u gradu Sirtu nemaju problema sa IS pošto poštuju njihove običaje

SIRT - Pripadnici Islamske države nisu oteli nijednog Srbina u libijskom gradu Sirtu. Nas je ovde desetak i nemamo nikakvih problema s njima.Ovo je za Kurir rekla Jelena Stojanović nakon što je CNN objavio vest da je kidnapovano dvadeset medicinskih radnika, među kojima se navodno nalaze i građani Srbije. Ona je zaposlena u bolnici Ibn Sina, koju IS drži pod kontrolom od kraja prošle godine i naglašava da se ništa nije desilo.- Poštujemo njihove običaje, ja nosim maramu kad idem u šetnju i njima je to dovoljno da nas ne diraju. Neki od njih su vrlo ljubazni prema nama - ističe Jelena.Ona dodaje da je lažna informacija koju je plasirala američka TV mreža uznemirila njenu porodicu i prijatelje u Srbiji.- Istina je da se islamisti šetaju naoružani po gradu. Često se čuju pucnji i, naravno, ima obračuna. Stranci koji se ne sukobljavaju s njima žive potpuno mirno - kaže naša sagovornica:- Ja nijednu neprijatnost nisam doživela. Svi me poznaju, javljaju mi se... Ponekad mi čak i pomognu ili ponude prevoz kad nosim kese iz prodavnice. Islamisti ne vole razgolićene devojke i ponašanje koje je u suprotnosti s njihovom verom i ja to poštujem. Treba poštovati pravila države u kojoj boravite i radite.Stojanovićeva radi kao sekretarica direktora, a u istoj bolnici zaposleni su i njen suprug, sin i snaja.- Ne nameravamo da napustimo Libiju. Ovde živimo lepo, u velikom stanu, imamo dobru platu... - otkriva Jelena.I njen sin Marko se oglasio na Fejsbuku:- Juče smo pričali s pomenutom vojskom. Nema nikakvih problema. Ljudi nude pomoć, pare, zaštitu, sve. Čak su nam u šali nudili i njihovo oružje. Svi su tu i svi normalno rade.

Oliver PotežicaAMBASADA U KONTAKTU SA SRBIMAI ambasador Oliver Potežica demantovao je da su Srbi iz Sirta kidnapovani. Potežica je dodao da je u Sirtu do ponedeljka bilo devet Srba, od kojih su jedna doktorka i jedna medicinska sestra u međuvremenu prebačene u Tripoli.- Ostali nisu pokazali nameru da napuste Sirt, ostali su tamo da rade. Ambasada je sa svima njima u kontaktu - rekao je Potežica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track