SUSRET MINISTARA ODBRANE SRBIJE I KINE: Gašić i general Vanćiuen razgovarali o saradnji
Foto: Ministarstvo Odbrane

bezbednosna konferencija u Moskvi

SUSRET MINISTARA ODBRANE SRBIJE I KINE: Gašić i general Vanćiuen razgovarali o saradnji

Društvo -
Gašić i Vanćiuen su razmatrali mogućnosti za unapređenje vojnoobrazovne, vojno-ekonomske, vojno-tehničke i vojno-medicinske saradnje, u skladu sa ranije utvrđenim strateškim partnerstvom dve zemlje

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić, na marginama 4. Moskovske konferencije, sastao se sa ministrom nacionalne odbrane NR Kine general-pukovnikom Čangom Vanćiuenom.

Gašić i Vanćiuen su razmatrali mogućnosti za unapređenje vojnoobrazovne, vojno-ekonomske, vojno-tehničke i vojno-medicinske saradnje, u skladu sa ranije utvrđenim strateškim partnerstvom dve zemlje. Uspešnoj bilateralnoj vojnoj saradnji doprineće činjenica da se dvojica ministara sastaju drugi put u relativno kratkom periodu.

Ministar Gašić je nagasio da saradnja sa NR Kinom predstavlja jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije, koja kao vojno neutralna država nastoji da razvija balansiranu saradnju sa partnerima na Istoku i na Zapadu.

Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Na sastanku je konstatovano da dve zemlje vezuju tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, ali i slični principi rešavanja problema u međunarodnoj politici.

Takođe, Gašić je istakao da je treći Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u decembru 2014. godine u Beogradu, bio dodatni podsticaj daljem intenziviranju saradnje.

On je zahvalio za principijelnu podršku koju NR Kina pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i dodao da Srbija čvrsto podržava politiku „jedne Kine“.

Dvojica ministara razgovarali su i o aktuelnim političko-bezbednosnim pitanjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track