VELIKI PROTEST ZBOG ŠVAJCARCA: Ojađeni građani sutra u 12 sati u Nemanjinoj ulici!
Foto: Efektiva

Sutra u podne

VELIKI PROTEST ZBOG ŠVAJCARCA: Ojađeni građani sutra u 12 sati u Nemanjinoj ulici!

Društvo -
Udruženje Efektiva poziva sve gradjane koji imaju ove kredite, ali i one koji smatraju da se problem 22.000 dužnika mora rešavati sistemski i po ugledu na druge zemlje

Povodom jasne poruke da Narodna banka Srbije neće posredovati u rešavanju problema građana koji su se zadužili u švajcarskim francima i trenutno imaju probleme u otplati ovih kredita, Udruženje bankarskih klijenata Efektiva će od NBS i resornog ministarstva jos jednom zatražiti sistemsko rešenje ovog problema, saopštilo je večeras ovo Udruženje. Dodaje se da su nadležni ostali nemi na njihove predloge za rešenja.

- Udruženje koje je, inače, ponudilo nekoliko rešenja problema kredita u CHF, tim povodom organizuje protest gradjana koji su podigli ove kredite, čije su rate 2,5 puta veće nego što su bile na početku, čiji je glavni dug sa otplatom raste i koji više ne mogu da ih otplaćuju. Protest je zakazan u subotu u 12 sati u Nemanjinoj ulici, ispred zgrade NBS, kod parka Manjež - saopšteno je.

Udruženje Efektiva poziva sve gradjane koji imaju ove kredite, ali i one koji smatraju da se problem 22.000 dužnika mora rešavati sistemski i po ugledu na druge zemlje, da se u subotu odazovu u sto većem broju i pokažu svoj stav.

- Takođe, ukazujemo na činjenicu da se predlozima naših rešenja za ove kredite ne zadire u džepove poreskih obveznika Srbije, niti se traži bilo kakvo novčano dotiranje od strane države, već isključivo rešavanje problema na relaciji banka-klijent uz aktivno posredovanje države, koja mora brinuti o svojim građanima. Rešenje ovog problema može zaustaviti ili bar smanjiti neke negativne procese u društvu, a može pomoći rastu potrošnje i povećanju naplaćenih poreza. S druge strane, indolentno ponašanje države može prouzrokovati lančane probleme, a to su pad potrošnje, smanjivanje naplaćenih poreza, pad cena nekretnina kao i povećanje nezaposlenosti, uz moguće velike subvencije koje bi putem Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) država morala da isplaćuje bankama u slučaju aktiviranja velikog broja hipoteka - dodaje se.Okupljanje ispred NBS je uredno prijavljeno u policiji i date su garancije da će sve proteći u najboljem redu. Cilj okupljanja je da problem CHF kredita, a sutra možda problem EVRO kredita, prikažemo na jedan civilizovan i simboličan način, a to će poslati jaku poruku nadležnima u NBS i državnim organima.Da to ispunimo, sačinili smo uputstvo za delovanje, saopštava Efektiva.

1. Grupa korisnika kredita Pireus banke će se najpre okupiti ispred ekspoziture te banke na Trgu Republike (preko puta TC Staklenac, adresa je Makedonska 4). Okupljanje počinje u 10:15, a učesnici će se pisanim putem obratiti banci sa predlozima za rešenje problema svojih kredita. Nakon toga će u koloni produžiti ka NBS u Nemanjinoj. NAPOMENA: Ko nema kredit u Pireus banci ovome ne mora da prisustvuje

2. Glavno okupljanje će biti ispred NBS u Nemanjinoj ulici na Slaviji, u parku Manjež. Predviđeno vreme okupljanja i trajanja protesta je od 12 do 13h. Dakle, imamo sat vremena, nakon čega se moramo razići.

3. Na skup je poželjno doneti parole ispisane na platnu, papiru ili kartonu. Parole bi trebalo da ukazuju na srž problema koji imaju CHF dužnici, ali potencijalno i EVRO korisnici kredita. Dosta dobrih predloga i ideja za parole mogu se naći na našoj Facebook stranici na ovom linku: https://www.facebook.com/EFEKTIVA, u postu od 28.1.2014. koji najavljuje protest ispred NBS

4. Parole ne smeju vređati bilo koga, niti pojedinca, niti banke, NBS itd… Snagom naših argumenata mi moramo naterati državu i NBS da nam budu partner u rešavanju problema koji postoje u odnosima sa bankama.

5. Potrebno je napraviti ključeve od kartona (ključevi od stanova i kuća). Ti ključevi simbolizuju založene nekretnine, i na kraju okupljanja ostavićemo ih ispred vrata NBS kao upozorenje o tome šta će se dogoditi ako rešenje ne bude konkretno i zadovoljavajuće.

6. Potrebno je da svaki korisnik kredita, na jednom listu A4 formata, napiše svoju ispovest vezanu za podizanje i otplatu kredita, probleme nastale tokom otplate (gubitak posla, smanjenje plate, zdravstveni problemi…), visinu rate u dinarima na početku otplate, kao i visinu sadašnje rate u dinarima, ko je sve uključen u otplatu, broj članova porodice itd… Te ispovesti ćemo sakupiti u jednu kartonsku kutiju, adresirati na Guvernerku i na kraju okupljanja predati obezbeđenju NBS.

7. Očekuje se dobra medijska pokrivenost, pa molimo sve za kulturno, odmereno i civilizovano ponašanje.

8. U subotu ćemo pokazati javnosti, bankama i NBS-u kolika je naša snaga, da li je ima ili ne. Ako sada ne uspemo, ako nas bude par stotina, to će pokazati da nismo spremni da se borimo za svoja prava i svoje živote, i da je većini ipak dobro. Ako bude tako, UBK Efektiva se više neće baviti rešavanjem problema na taj način.

9. Povedite žene (a žene muškarce) i decu, roditelje, rodbinu, komšije, sve one koji učestvuju u otplati ovih neotplativih kredita. Ovo je porodičan skup, jer u otplati CHF kredita učestvuju čitave porodice sa svojim primanjima.

Neka osnovni moto ovog skupa bude: Danas zastupamo interese CHF kredita, sutra će to možda biti EVRO krediti! A to sutra je možda već danas, saopštilo je Udruženje!

Sva obaveštenja mogu se dobiti na sajtu Udruženja Efektiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track